Donderdag 29 oktober

Regen vergezelt me tijdens mijn ochtendwandeling. Begin om acht uur vanuit huis met een onlineoverleg met VNG-directeur Leonard Geluk en een paar van onze naaste medewerkers. Bespreek de VNG-bestuursvergadering van vanmiddag voor. Stap op de fiets en spreek op het Stadhuis met adviseur Harry ter Braak en gemeentesecretaris Ilma Merx. Neem na afloop van het overleg kennis van de trieste gebeurtenissen in het Franse Nice. Leg via directeur veiligheid Hans van der Vet contact met de driehoek en de NCTV, activeer onze netwerken in de stad en informeer mijn ambtgenoten in de G4. Bevolkingszorg informeert mij over een gaslekkage aan de Beijersstraat. Uit voorzorg zijn enkele gebouwen, waaronder twee scholen, ontruimd.

Bel met ondernemer Bouke Bakker (28). Hij produceert spatmaskers voor het Haga ziekenhuis. Doe dit in het kader van mijn reeks gesprekken met ‘coronahelden’ in De Posthoorn. Neem met bestuursadviseur Esther Teunissen de agenda door van de staf ‘bovenlokale netwerken’.

Ontvang Lisette Ernens. Lisette startte in 2017 het initiatief Haagse Wereld Hapjes. Sindsdien vindt er elk jaar op het Lange Voorhout een culinair-muzikaal festival plaats waar veel Haagse restaurants en artiesten aan deelnemen. Ook is zij initiatiefnemer van de Sterrenchef box. In samenwerking met een chefs heet zij verschillende menu’s ontwikkeld die via de website te bestellen zijn. Met compagnon Marcel van der Kleijn maakte ik eerder kennis. Aardig gesprek.

Maak – digitaal – (nader) kennis met Lilian Callender en Raissa Biekman, moeder en dochter. Ontmoette hen afgelopen zomer in de Schoolstraat. Lilian was in de periode 1998-2004 lid van de Haagse gemeenteraad, dochter Raissa werkt bij Humanity in Action. Spreken over Den Haag, de mensen, wat goed gaat en beter kan. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Neem om twaalf uur samen met de gemeenteraadsleden Chris, Lesley, Peter en Fonda deel aan de (online)vergadering van de gemeenteraadswerkgroep gedragscode. Om half twee volgt de bestuursvergadering van de VNG. Zit zelf de vergadering vanuit de Willemshof aan de Nassaulaan voor. De andere bestuursleden nemen digitaal deel. Neem na afloop aan het eind van de middag een filmpje op ter introductie van het project Thorbecke 24. Thorbecke 24 is een VNG-project over de toekomst van de lokale democratie en bestuur. De focus ligt op vijf thema’s: digitale democratie, directe democratie, schaal, inclusie en burgerbestuur. Heb what’s app contact met de Franse ambassadeur, Z.E. Luis Vassy. Betuig hem mijn medeleven met de slachtoffers en nabestaanden van de gebeurtenissen in Nice. Inmiddels zijn raadsgriffier Lilianne Blankwaard-Rombouts en de fractievoorzitter van Groen Links, Arjen Kapteijns, op de Willemshof gearriveerd. Maak samen met hen langs digitale weg kennis met de fractie van Groen Links in Den Haag. Het is de tweede editie van mijn ontmoetingen met alle raadsfracties en hun medewerkers. Maak op deze manier informeel (nader) kennis met Hugo Ooms, Isabel Bos, Cindy Gaal, Erlijn Wenink, Ahmed Abushaam en Mariëlle Vavier. Een digitale kennismaking is natuurlijk niet ideaal maar de omstandigheden maken dat het momenteel niet anders kan.

Fiets in de regen naar huis. Werk aan de tassen van het Stadhuis en kijk naar Europees voetbal. Bel in de rust van een van de wedstrijden met mijn vader in Edam. Onze opvattingen lopen dit keer weinig uiteen.