Stap op de fiets voor m’n zwembeurt. Als vaker op donderdag is het rustig. Breng vanochtend een werkbezoek aan de Koninklijke Bibliotheek (KB) aan de Prins Willem-Alexanderhof. Algemeen directeur Lily Knibbeler nodigde mij eerder dit jaar uit een kijkje achter de schermen te komen nemen. Word hartelijk ontvangen door Lily en bestuurssecretaris Anouk Janssen. Maak ook kennis met Jessica Wevers. De historica (‘Ja, inderdaad historica’) houdt zich onder andere bezig met de publieke functies van de KB (onder andere KB Atelier). De wijze waarop studenten met een technische studie worden uitgedaagd de verschillende collecties te ontsluiten spreekt mij aan. Ontmoet Mijntje en Sanneke, dochters van teamleider klantenservices Monique Monsieurs. Tijdens de lockdown schreef Mijntje een boek. Zusje Sanneke vertelt er vrolijk over. Het boek wordt vandaag in de collectie van de KB opgenomen. Hoe dat gaat maken we mee. Behoudsmedewerker Jacob Kemmeren checkt het boek op schimmels en stof en zo. Hij kijkt, keurt en stoft af. Keurt het goed (gelukkig). Meteen door naar verdieping –2. Daar bevindt zich de collectie Nederlandse boeken. Julia Tesselaar, teamleider magazijnen, legt uit hoe het op deze kelderverdieping in zijn werk gaat. Met een bijbehorende sticker krijgt het boek van Mijntje een mooie plek. Ook mijn biografie over Haya van Someren vind ik terug in één van de vele boekenkasten. Bijzonder. Mag even verderop onder begeleiding van Esther van Gelder (conservator oude drukken) de Atlas de Wit en het Visboeck van Adriaen Coenen in zien. Prachtig die oude kaarten en plattegronden van Edam, Utrecht en uiteraard Den Haag. Directiesecretaresse Mab van Wijk verrast me met een lezerspas van de KB. Ben er blij mee. Hoop snel opnieuw langs te komen. Krijg na afloop de fikse publicatie ‘De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten’, geschreven door Marieke van Delft en Reinder Storm mee.
Heb telefonisch overleg met Peter van Toor (concerncontroller).
Ontvang aan het begin van de middag, terug op het Stadhuis, Yolanda Bosman, rechter bij de Rechtbank Den Haag. Ontmoette Yolanda vorig jaar bij het ‘Kinderboekenbal’ in boekhandel De Vries Van Stockum. Ik met mijn ambtsketen om en zij in toga tussen allerlei andere beroepen om hierover te vertellen aan kinderen. Inmiddels schreef Yolanda zelf een boek. ‘Schetsjes uit de rechtbank’. Het zijn observaties en associaties met een knipoog en geeft een inkijkje in haar werk als rechter. Krijg een exemplaar overhandigd. Een vrolijk en energiek gesprek volgt. Tenslotte leest ze twee puntige columns voor: ‘Bananenwand’ en ‘Vrouwe Justitia’. Er zijn ook leuke rechters. Het is maar dat u het weet.
Neem ook op mijn werkkamer twee filmpjes op. Fleur (communicatie) regelt de techniek. De eerste is voor een ‘Kijkje in de keuken’ bijeenkomst voor de brede aanpak Zuidwest op 6 oktober (er is gemeenteraad dus kan er niet heen), de ander is op verzoek van Asefeh Eskandari, die zich inzet voor de situatie van vrouwen in Iran.
Bereid met Maureen Hendriks de retraite voor van het nieuwe college aanstaande maandag en dinsdag en praat bij met Marijke Stroucken over vacatures die open staan. Reik in de collegekamer de evenementenvergunningen voor de vreugdevuren uit aan de organisatoren van Duindorp (Pascal en Michel) en Scheveningen (Ab en Kevin). Spreken gezamenlijk de wens uit dat het dit jaar een feestelijke en veilige jaarwisseling wordt. Hoop binnenkort ook de vergunningen voor Laak en Escamp te kunnen uitreiken. Verschillende media, waaronder Omroep West en AD Haagse Courant, besteden er aandacht aan.
Ontvang aan het eind van de middag ondernemer Yord Kroeze. Door de pandemie is hij qua werk een ander pad ingeslagen. Spreken met elkaar over het belang dat ook het MKB zich ‘wapent’ tegen cybercrime. Heb ’s avonds, terug thuis, telefonisch overleg met mijn Canadese ambtgenoot Berry Vrbanovic (Kitchener). Bel met m’n moeder in Edam en met Jessie Post (VNG International).