Donderdag 3 februari

Fiets heen en weer naar het zwembad. Begin vandaag voor het werk aan de Nassaulaan. In de Willemshof woon ik in de Beatrixzaal – als lid van het comité van aanbeveling – een bijeenkomst bij over de biografie van Pieter Jacobus Oud (1886-1968). Kom bijeen met Ivo Opstelten, Sylvia Bakker, Paul van der Laar, Gerrit Voerman, Boris van Haastrecht, Pieter Jeroense en Luuk Heijlman. Promovendus Boris neemt ons aan de hand van zijn onderzoeksplan mee in de levensloop van volksvertegenwoordiger, minister, burgemeester, VNG-voorzitter en partijvoorzitter Oud. Beeld- en geluidsmateriaal wordt getoond. De biografie is naar verwachting in de zomer van 2025 gereed. Verheug me er zeer op.

Heb telefonisch contact met raadsgriffier Lilianne Blankwaard en met bestuursadviseur Sjoukje Volten.

Aan het eind van de ochtend volgt een werkbezoek aan het ROC Mondriaan. Bezoek de locaties ‘Orde en Veiligheid’ aan de Helenastraat en de ‘International Hotel and Management School’ aan de Koningin Marialaan. Pepijn Sleyfer (directie Veiligheid) en bestuursadviseur Bernadette van der Wal vergezellen mij. Directeur Birgül Tiryaki begroet me bij aankomst. Maak kennis met een groep studenten Orde en Veiligheid. Ze worden klaargestoomd voor een carrière bij onder andere de politie, defensie of in de beveiliging. Spreek met hen over de uitdagingen tijdens de opleiding. Loop vervolgens naar de International Hotel and Management School (IHMS). Student Cynthia leidt me rond. Spreek met studenten die allemaal een passie hebben voor hospitality; of het nu is vanuit de keuken, de bediening, het hotelwezen of meer vanuit een ondernemersrol. Word enthousiast van hun passie. Gebruik de lunch in restaurant ‘Classique’. Spreek met Hans Schutte en Harry de Bruijn (beiden College van Bestuur), Jacqueline van der Zwan (directeur IHMS), Brigitte Laukens (directeur Horeca en Facilitaire Dienstverlening) en Tonnes Blok (adviseur sociale veiligheid) over allerlei onderwerpen. Het motto daarbij is hoe we de samenwerking tussen ROC Mondriaan en de gemeente verder kunnen versterken. Krijg na afloop een exemplaar van het fraai vormgegeven magazine Invitez mee voor thuis. Prima werkbezoek.

Race door naar het Stadhuis. Neem een paar logistieke dingetjes door met Carola van het bestuurssecretariaat en met chef kabinet Eline Tops. Een vergadering van de combistaf ‘Havenverordening’ c.a. met onder anderen wethouder Anne Mulder volgt. Praat aansluitend bij met m’n voormalige collega’s Jan Willem Groot en André Landwehr. Loop tegen vijven naar het Atrium. Draag aldaar met een korte toespraak bij aan de opening van de fototentoonstelling van het Haags Verhaal. Eerder dit jaar nam Koningin Máxima het allereerste exemplaar van het fotoboek over dit project in ontvangst. Het is een initiatief van Astrid Feiter en fotograaf Piet Gispen, dat bruggen slaat tussen mensen en gemeenschappen in de stad. De tentoonstelling wordt de komende tijd nog op vijf andere openbare plekken in de stad getoond. Maak na afloop kennis met de leden van het Louis Couperusgenootschap en met de aanwezige leden van de Italiaanse vereniging.

(Foto: Piet Gispen)

Gebruik op mijn werkkamer snel iets eenvoudigs als avondmaaltijd. Begeef me aan het begin van de avond naar het Heeswijkplein. In Moerwijk hebben bewoners vier buurtpreventieteams (bpt’s) weten samen te stellen. Vandaag ondertekenen de buurtvrijwilligers buiten op het plein met alle partners – de woningcorporaties Vestia, Staedion, Haagwonen, de welzijnsorganisaties WIJKZ en Meion, de nieuwe bewonersorganisatie, de politie en de gemeente – een samenwerkingsconvenant. Iedereen is blij dat het gelukt is. Wens – net als stadsdeeldirecteur Escamp Harm Benthem – alle aanwezigen geluk met het resultaat en wens ze veel succes met hun activiteiten.

Woon aansluitend de premièrevoorstelling bij van het 18e Holland Dance Festival in Amare. Doe daarbij samen met de Commissaris van de Koning Jaap Smit Prinses Beatrix, Prins Constantijn en Prinses Laurentien in- en uitgeleide. Goed om een uitvoering van het Nederlands Dans Theater bij te wonen. Er zijn choreografieën te zien van Jiří Kylián, Marina Mascarell en Marco Goecke. Laatstgenoemde krijgt de Jiří Kylián ring uitgereikt uit handen van Marian Sarstädt. Zit voor de pauze gezellig – nou ja gezellig twee stoelen ertussen – naast Mieke Bello en na de pauze naast Samuel Wuersten, artistiek en algemeen directeur van het Holland Dance Festival. Groet Jan Zoet, Emily Molnar en goede bekende Paulien van der Meer Mohr. Een latertje. En dit alles in de wetenschap dat Koos Sol vandaag mijn bijdrage aan de landelijke inspiratiebijeenkomst over Veteranendag voor gemeenten, georganiseerd door het Nederlands Veteranen Instituut, heeft getoond. Waarvan akte.