Donderdag 30 december

Ochtendwandel. Er staat een stevige wind. Als het even kan zwaai ik naar de trambestuurder van lijn 1 en de chauffeurs van bus 22 en 28. Vanochtend toetert een van de chauffeurs terug. Toch leuk. In de loop van de ochtend belt m’n dochter uit Frankrijk. Ze maken het goed en het is er heerlijk.

Stap aan het begin van de middag op de fiets. Haal een paar boodschappen aan de Badhuisstraat. Doe in de Frederik Hendriklaan click&collect bij boekhandel Paagman. Schaf zoals al vele jaren de ‘Zeurkalender 2022′ van Peter van Straaten aan. De kalender komt op m’n bureau in mijn werkkamer op het Stadhuis te staan. Bestel dan wat oliebollen en appelflappen (hier ‘beignets’ geheten) bij meesterbakker Roodenrijs. Fiets door naar de Hooistraat. Laat mijn fiets voor een onderhoudsbeurt achter bij rijwielhandel Van Rijn. Werk ’s middags vanuit huis. Heb telefonisch overleg met Carola van het bestuurssecretariaat en met chef kabinet Eline. Ambtgenoot Lieke Sievers (Edam-Volendam) belt in de loop van de middag.

Terwijl de meeste Hagenaars en Hagenezen morgen het nieuwe jaar inluiden, zorgen hulpverleners en vrijwilligers dat onze stad gezellig en veilig blijft. Maak daarom vanavond in de aanloop naar de jaarwisseling opnieuw een ronde om deze oren en ogen van de stad te spreken en te bedanken voor het belangrijke werk dat ze doen. Bestuursadviseur Bernadette vergezelt me, net als David en Aniek (beiden van de directie Veiligheid). Begin bij politiebureau Beresteinlaan. Maak er kennis met Gert-Jan, Fred, Shirley, Richard en Ismael. Zij vertellen me over hun werk in de wijk, het contact met de jongeren en buurtmoeders.

Ben daarna in Bouwlust, waar ik samen met Rabie, Ousama en ‘rolmodellen’ Noufal, Oualid en Safouane een wandeling door de wijk maak. Starten bij het wijkcentrum aan Eekhoornrade. Begroet jongerenwerker Redouan en ga dan met de jongens langs bij een aantal eenzame ouderen. Delen oliebollen uit en een knutselwerkje dat kinderen uit de wijk hebben gemaakt. Ga tenslotte naar het Wateringse Veld waar ik aan de gelijknamige laan in een pand van woningcorporatie Staedion kennismaak met de buurtvrijwilligers Jan, Teun en Jeroen. De heren zetten zich al jaren op verschillende manieren in voor de wijk, onder andere via het Buurt Interventie Team. Zij lopen met 18 andere vrijwilligers afwisselend door de wijk en helpen daarmee de politie en woningcorporaties. ’s Avonds laat, terug thuis, belt Anja de Bruijn (politie Den Haag). Dit keer vraagt de actualiteit op de Alberdingk Thijmstraat de aandacht.