Donderdag 30 september

Het zwembad is mijn allereerste bestemming vandaag. Stap daartoe rond half zeven op de fiets. Op kantoor begin ik met een vergadering van het dagelijks bestuur van het Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO) (een aantal burgemeesters en het Openbaar Ministerie) van de politie-eenheid Den Haag. Zit als regioburgemeester de vergadering voor. Marlies Koppers, secretaris van de regioburgemeester, zorgt voor adequate begeleiding.  Hebben in de ‘Haagse lobby’ op de tiende verdieping een fraai uitzicht.

Fiets na deze vergadering naar het Haags Historisch Museum voor de opening van de tentoonstelling ‘Macht – 800 jaar Binnenhof’. Tjeerd Vrij, directeur van het museum en Els Jacobs, voorzitter van de Raad van Toezicht verwelkomen me bij de ingang.  Even later is premier Mark Rutte ook van de partij.  Mark opent de tentoonstelling. Samen lopen we de trap op naar de Schutterszaal waar presentatrice Eveline van Rijswijk ons verwelkomt. Beluister de toespraken van directeur Tjeerd Vrij en premier Mark Rutte en bekijk daarna samen met hen en projectleider Rosa Bilkes de tentoonstelling. Prachtige weergave van alles wat er zich  rondom het Binnenhof heeft afgespeeld.

Bezoek aan het begin van de middag in het Utrechtse Stadskantoor een bijeenkomst van de Expertgroep Staatlozen die zich buigt over de registratie van staatloosheid of een (onbekende) nationaliteit in de Basisregistratie personen. Eerder dit jaar besprak de Haagse gemeenteraad een initiatiefvoorstel van gemeenteraadslid Adeel Mahmood (NIDA) en de fractieondersteuners Koen van Haeften (CU/SGP) en Ahmed Abushaam (GroenLinks) met als titel ‘Van nationaliteit Onbekend naar Staatloos’. Spraken toen onder meer over het belang van deze expertgroep en sprak met mijn ambtgenoten uit G4 af dat ik mede namens hen de expertgroep zou bezoeken. Geef op de 21e verdieping in aanwezigheid van wethouder Maarten van Ooijen (Utrecht) en vertegenwoordigers en experts van een aantal gemeenten, het steunpunt Vluchtelingen, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken en de IND het belang van aanpassing van landelijke wet- en regelgeving aan. Roep op te lobbyen, de kennis te verenigen en ondertussen te zoeken naar de mogelijkheden die er wel zijn. Vanuit de gemeente Den Haag zijn onze medewerkers Sukran Topologlu en Muhammed Gulsurtur aanwezig.

Begroet na afloop een aantal oud-collega’s ‘op de twintigste’. Ga dan naar Huize Molenaar in de Korte Nieuwstraat. Ben uitgenodigd voor een (verlate) afscheidslunch door Hans Oosters (Commissaris van de Koning) en zijn chef Kabinet, Bas Thomas. De verzorging, ambiance en sfeer is als vanouds in (zeer goede) handen van Anton Paulus. Spreken over de actualiteit in het Nederlandse openbaar bestuur. Bel met ambtgenoot Hubert Bruls (Nijmegen) en met m’n directeur veiligheid Hans van der Vet.

Ben in de loop van de middag in Amstelveen. Gebruik een versnapering bij ‘De Bajes’ de voormalige gevangenis aan de Oudekerkerlaan. Leuk om uitbater Jessica Snoek even te spreken. Zwaai naar André Gerritsen en loop vervolgens naar Royal San Kong aan de Dorpsstraat. Praat bij met m’n oud-collega’s Nel, Susan, Wim, Jeanette en Anouschka. Bijna twee jaar geleden spraken we elkaar voor het laatst. Spreek kort met oud-collega Linda Roos over de actuele politiek en ga dan terug naar Den Haag. Terug thuis wachten de stukken voor morgen uit de tassen van het Stadhuis.