Donderdag 31 december

Ochtendwandel. Haal vervolgens in alle vroegte op de fiets op het Bankaplein een paar boodschappen in huis. Het is volle maan zo te zien en gelukkig droog.

Begin op deze oudejaarsdag, met een digitale vergadering van de lokale driehoek. Ook Algemeen Commandant (AC) Martine Dijkstra, brandweercommandant – en directeur van de veiligheidsregio – Esther Lieben en plv. Directeur Publieke Gezondheid (DPG) Robbin Huijbers nemen aan de vergadering deel. Bereiden ons voor op de avond en nacht die komen gaat. Leg vanmiddag en vanavond nog een paar werkbezoeken af, en ga vannacht met de leden van de driehoek op stap. Het is mijn première, vandaar.

Werk de rest van de ochtend thuis. Bel (terug) met de Commissaris van de Koning Jaap Smit. Informeer hem over de laatste stand van de voorbereiding en onze verwachtingen. Leg langs digitale weg contact met de ambtgenoten uit de G4. Wens ze succes. Stap op de fiets en breng in de loop van de middag samen met woordvoerder Jan Sinnige en Corinne den Heijer (directie veiligheid) een werkbezoek aan de brandweerkazerne Archipel aan de Burgemeester van Karnebeeklaan. Ploegchef Anton van Osch en zijn collega’s verwelkomen me in de hal van de kazerne. Anton vertelt dat wij elkaar bijna dagelijks tegenkomen. Hij komt uit Zoetermeer lopen (!), ik ochtendwandel dan in mijn woonwijk. Gelukkig groet ik hem iedere keer vriendelijk, vertelt ie vrolijk. Ga naar boven waar de mannen over hun werk en hun leven naast het werk vertellen. De heren zijn niet op hun mondje gevallen. Brandweercommandant Esther Lieben is er ook. Attent. Bewonder de professionaliteit van de mannen.

Fiets naar huis. Fris me op en gebruik het avondeten. Breng aan het begin van de avond samen met Marjet de Jager (directie veiligheid) bezoeken aan de politiebureaus aan de Hoefkade en de Heemstraat. Woon in beide politiebureaus de briefings voor de nachtdienst bij. Spreek op bureau Hoefkade onder anderen met de teamchefs Jeroen van Marle en Machteld van den Bosch en met operationeel specialist Henk Meliesie. In bureau Heemstraat maak ik onder anderen kennis met Tim Pas, de commandant van vanavond, en met teamchefs Rob de Ruiter en Marcel Bierings van het handhavingsteam. Steek zowel de vrouwen en mannen van de politie als van het handhavingsteam een hart onder de riem. Dank Marjet voor alle hulp en zeg gedag.

Ben dan de tweede helft van de avond even thuis. Kijk naar de tiende en laatste oudejaarsconference (Korrel zout) van Youp van t Hek. Tel om 12 uur af samen met Simone en chauffeur Tuti Martina. Bel met m’n ouders en app met m’n twee kinderen en broer. Zeg Simone gedag en ga richting het Regionaal Crisis Centrum de Yp aan de Katschiplaan. Ontvang er tegen een uur Zijne Majesteit de Koning. Op de negende verdieping bevindt zich het centrum van waaruit de hulpdiensten worden gecoördineerd. Stel daar de Majesteit voor aan de leden van de driehoek en brandweercommandant Esther Lieben. Algemeen Commandant (AC) Martine Dijkstra informeert ons over het actuele beeld in de stad. Maken een ronde over de werkvloer langs alle actiecentra. Gaan dan met z’n allen naar de elfde verdieping om een blik te werpen en uitleg te krijgen over de Gemeenschappelijke Meldkamer. Ziet er strak uit allemaal. Gaan vervolgens naar politiebureau Hoefkade. Spreken buiten met de mannen en vrouwen die de stad schoonhouden. Zien de zogenaamde ‘schoonmaaktrein’ van de Haagse Milieuservices (HMS). Knap en belangrijk werk. Het politiebureau aan de Hoefkade dient als uitvalsbasis voor de politiemensen. Zij krijgen hier hun natje en een droogje en er is de gelegenheid tot pauzeren. Spreken met een aantal van hen en spreken onze bewondering uit. Het werkbezoek brengt ons tenslotte naar het HMC Westeinde. De portier begeleidt ons naar de spoedeisende hulp. Spreken met een aantal medewerkers, onder anderen met Mischa van Veen en Stephanie van Iperen. Indrukwekkend allemaal. Neem buiten afscheid van de Majesteit en ga met de driehoek terug naar de Yp.

Nemen de laatste stand van zaken – oftewel het actuele beeld – door. Dank iedereen voor haar of zijn enorme inzet. Chapeau. Informeer via de app het Haagse college over het beeld tot nu toe. Ga na afloop, rond een uur of half vier, in dikke mist snel naar huis. Een zeer lange en intensieve dag zit er op. Fris me thuis even op, wens nog een paar naasten en geliefden ‘happy new year’ en ga bijna meteen naar bed.