Donderdag 31 maart

Het is erg koud onderweg op de fiets naar het zwembad. Maar de aangekondigde sneeuw is niet gekomen (of inmiddels alweer verdwenen). Breng de ochtend door in het Stadhuis van Alphen aan de Rijn aan het gelijknamige plein. Zit als regioburgemeester de vergadering voor van het Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO) met bijna alle 27 burgemeesters, de hoofdofficier van justitie en de politiechef van de politie-eenheid Den Haag. Praat na afloop bij met ambtgenoot Liesbeth Spies (Alphen aan de Rijn). Verwelkom aan het begin van de middag, terug op het Stadhuis, in de raadzaal de (nieuwe) gemeenteraadsleden bij het begin van hun inwerkprogramma. De opkomst is hoog en het enthousiasme groot. Wens ze veel succes en ook een beetje plezier.

Op mijn werkkamer informeren Maarten Schenk en Peter van Toor (beiden van juridische zaken) mij over de laatste ontwikkelingen rond de Wet open overheid (Woo) die de opvolger is van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Ga aansluitend op werkbezoek bij het joods woonzorgcentrum Mr. L.E. Visserhuis aan de Theo Mann-Bouwmeesterlaan in het Benoordenhout. Chef kabinet Eline is mee. Directeur Sharon Sweijd, mede-directielid Guus Brinkel en hoofd zorg Ineke Steeger leiden mij rond en vertellen mij over het reilen en zeilen van het centrum. Ontmoet in het grand-café enkele bewoners op leeftijd. ‘Maar ik kan nog met u dansen hoor!’, zegt een fiefe 97-jarige. Bezoek één van de zeven woongroepen. Activiteitenbegeleider Ilona is met de bewoners aan het tekenen en schilderen. Er zitten mooie creaties bij. Vertel dat ik eerder in Utrecht werkte. ‘Nou, dan bent u erop vooruitgegaan’, roept één de bewoonsters stoutmoedig.

Aan de Beatrixlaan breng ik vervolgens een bedrijfsbezoek aan The Hague & Partners, de officiële marketingorganisatie voor het promoten van vrijetijdsbesteding, congressen en zakelijke ontwikkelingen in Den Haag. Zij zijn gevestigd in WTC Den Haag. Head of development Jolanda van Witzenburg ontvangt me en verzorgt kennismaking met de drie bedrijfsonderdelen. Wegens persoonlijke omstandigheden is directeur Marco Esser helaas verhinderd. Maak kennis met de medewerkers van The Hague Business Agency, The Hague Convention Bureau en The Hague Marketing bureau. Draag op verzoek van Sander Hanenberg, head of marketing en customer care, bij aan de lancering van de Den Haag Pas-App, die vanaf nu te verkrijgen is. Dit is één van de projecten uit het Sociaal-Economisch Herstelplan na de coronaperiode. Ga tenslotte met alle medewerkers op de foto. Aan het eind van het bezoek begroet ik de leden van de Raad van Toezicht, Marjet van Zuijlen, Susanne Stolte en Henk Jagersma. Prima club. Nuttig bezoek.

Fris me thuis even op. Maak via MS-Teams kennis met de twee personen die aan het begin van de avond door de gemeenteraadsleden Richard de Mos en Rita Verdonk aan de fractievoorzitters en de media zullen worden voorgesteld. Zij gaan verkennend als informateurs aan de slag.

Gebruik het avondeten op uitnodiging van bewoner Serginio Winter en bestuursvoorzitter Sam Schoch bij de Middin-locatie Olieberg aan de Kompasstraat op Scheveningen. Voordat we aan tafel gaan laat Serginio zijn appartement op de tweede verdieping zien. Een appartement met alles erop en eraan en met prachtig uitzicht op de duinen van Scheveningen. Zie boven zijn zitbank een kleurrijk portret van Rembrandt van Rijn hangen. Het is door Serginio zelf gemaakt. Knap. Maak terug beneden in de gezamenlijke woonkamer ‘t Trefpunt kennis met de andere bewoners en met locatiemanager Joyce van der Wal en begeleidster Teuntje Looijestijn. Neem samen met Sam, Serginio en Co Govers.plaats aan tafel. Genieten met elkaar van de maaltijd die het keukenteam heeft bereid. Tijdens het eten vertelt Serginio dat hij ook af en toe meehelpt in de keuken, want hij is namelijk kok in de Tweede Kamer. Vanavond slaat hij een keertje over. Mag na afloop met alle bewoners op de foto. Vrolijk bezoek en nog lekker gegeten ook.

Meteen door naar het Koorenhuis aan de Prinsengracht. Daar vindt een inspiratiebijeenkomst plaats voor, van en met alle 52 bewonersorganisaties die onze stad rijk is. Per werkgebied is er een door de gemeente erkende en gesubsidieerde bewonersorganisatie. Het idee van vanavond is elkaar te inspireren en ideeën en ervaringen onderling uit te wisselen. De organisatie is in handen van de bewonersorganisaties zelf, met hulp van PEP en de gemeente. Word bij binnenkomst ontvangen door voorzitter van wijkberaad Mariahoeve (en sinds gisteren gemeenteraadslid) Carlos Martinez van Andel en gemeentelijk medewerker Romy. Begroet dagvoorzitter Paula van Udondek en krijg een microfoontje ‘aangemeten’. Beantwoord vragen van de aanwezige bewoners en ga met hen in gesprek over het belang van de bewonersorganisaties en de verwachtingen over en weer.

Foto: Martijn Beekman

Duidelijkheid over dat laatste blijft een belangrijk punt, merk ik ook vanavond. Verheug me in de grote betrokkenheid vanuit alle delen van de stad. En dat is een mooi gegeven. Voor herhaling vatbaar zo’n samenkomst als deze. Het regent natte sneeuw onderweg naar huis. Bel met raadsgriffier Lilianne. Duik in de stukken. Ook morgen wacht een gevarieerd programma.