Donderdag 5 januari

Geniet van m’n dagelijkse zwembeurt in het hotelzwembad. Wandel er vanochtend even voor zevenen binnendoor over een loopbrug heen. Gebruiken het hotelontbijt in de nabijgelegen ‘Kruidentuin’. Moeten daarvoor naar buiten. In het park en de omgeving zijn mooie beelden en monumenten te zien. Het miezert maar gaan in de loop van de ochtend lekker op stap door het fraaie Zuid-Limburgse heuvellandschap.

Onze eerste bestemming is de Vaalserberg – het hoogste punt van ons land. Boven op de berg ligt het Drielandenpunt. Het heeft iets kermis- en Eftelingachtigs maar dat mag de pret niet drukken. Zien de ‘palen’ en de vlaggen van België, Duitsland, Nederland en Europa. Nemen rond het middaguur de lift van de Koning Boudewijntoren (zo’n 50 meter hoog). Vind het eng – hoewel het uitzicht mooi is – en weet niet hoe snel ik weer naar beneden moet komen. Drinken een kopje koffie bij het even verderop gelegen panorama-restaurant De Bokkerijder. Prachtig uitzicht op het naburige Aken.

Wandelen door het centrum van Vaals. Koop een aantal kranten bij de Readshop aan de Maastrichterbaan. Onder andere De Limburger/Via Maastricht, de Aachener Zeitung en de Aachener Nachrichten. De laatste twee titels blijken later bij lezing dezelfde inhoud te hebben… De winkelier aan de kassa zegt in antwoord op mijn vraag (en wens) of het goed gaat met de zaak: “Normaal zou al mooi zijn”. Gaan winkelen. Passeren al winkelend de Duitse grens. Toch bijzonder; dat kan niet overal in het land. Eten een broodje in de Duitse bakkerij Kickartz.

Wandelen in de loop van de middag via de Koperstraat naar het Von Clermontplein. Daar is het fraaie gemeentehuis van de gemeente Vaals gevestigd. Begroet goede bekende (voormalig collega VNG-bestuurder) wethouder Jean-Paul Kompier die spontaan naar buiten komt gehold. Hij vertelt met veel enthousiasme over Vaals en de regio.

Terug in het hotel wandelen we in de miezer door het kasteelpark heen en weer naar het mausoleum waar de oorspronkelijke eigenaar van Kasteel Vaalsbroek, textielfabrikant Johann Arnold von Clermont en zijn echtgenote, begraven liggen.

Zit aan het eind van de middag, digitaal, een uitvoerige vergadering van de driehoek voor. Spreken en besluiten over de situatie in en rond de Beresteinlaan. Gebruiken het avondeten in de bistro van het hotel.