Donderdag 5 mei

Het is bevrijdingsdag vandaag. Zwembad is gesloten, net als het Stadhuis. Ga aan de wandel in de wijk en hang de Nederlandse vlag uit. Werk thuis. De inhoud van de tas van gisteren vergt ook vanochtend aandacht. Stap in de loop van de ochtend op de fiets. Lever iets af bij Malou van de Fat Mermaid en doe een paar boodschappen in de Keizerstraat. Heb telefonisch overleg met chef kabinet Eline.

Ga aan het eind van de ochtend richting het Lange Voorhout, waar Ben Lechab van de Participatiekeuken vandaag de vrijheidssoep kookt. De soep wordt geserveerd aan honderdenveertig meter lange tafels en is bedoeld als gespreksstarter die buren en stadsgenoten bij elkaar brengt en hen laat praten over de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Zo’n 450 mensen zitten gezellig aan tafel. Het ziet er prachtig uit. DJ Francis Broekhuijsen en vrijheidsambassadeur Leila Prnjavorac presenteren de ochtend. De voorzitter van de stichting Museumkwartier Marcel Westerdiep en wethouder Anke Klein (Utrecht) zijn m’n tafelgenoten. Anke is vanmiddag op bezoek in Den Haag. Mocht vorige week het eerste blik van de soep, een rijk gevulde Marokkaanse Harira van chef Nadia Zerouali, op basis van tomaat, linzen en kikkererwten, al in ontvangst nemen en thuis verorberen. De soep is de komende week in verschillende restaurants te krijgen en de blikken kunnen gekocht worden bij diverse culturele instellingen in het Museumkwartier.

Groet een groot aantal mensen die van heinde en verre naar de maaltijd zijn gekomen. Een vrolijke mevrouw vertrouwt mij lachend toe dat snert haar favoriete soep is …

Maak kennis met Anna Savitskaya, een van de organisatoren van Photo Kyiv, de jaarlijkse fotografie-expositie in de hoofdstad van Oekraïne. De expositie is dit jaar uitgeweken naar Den Haag. Vanaf 12 juni is de expositie ‘Faces of War’ te zien bij Hoogsteder&Hoogsteder aan de Lange Vijverberg. Krijg van Anna de publicatie ‘Kyiv. On air’ van Sergiy Ristenko kado. Attent.

Drink een kopje koffie op het terras van de Posthoorn en loop dan met Kevin (kabinetszaken) en Fleur (communicatie) richting het Malieveld. Daar vindt, na een onderbreking van twee jaar, eindelijk weer het Bevrijdingsfestival Den Haag plaats. Het is de veertiende editie. Initiatiefnemer Gerard van den IJssel ontvangt me en leidt me rond. Maak kennis met de estafettelopers uit Wageningen, begroet Robert-Jan Rueb, rapper Fresku en presentator Janice Roopram (en haar echtgenoot). Spreek een paar woorden. Krijg uit handen van de buschauffeur van ADO Den Haag Pawan Bahadoer het vrijheidsvuur overhandigd, dat afgelopen nacht op het 5 mei plein in Wageningen is ontstoken. Geef het vuur door aan Anass (hij kreeg recent een Haags jeugdlintje), die hiermee als vertegenwoordiger van de volgende generatie de vlam in Den Haag aansteekt. Het festival is geopend. Sta Tess Marlot die een reportage maakt voor Omroep West en Femke en Jeanneau van Den Haag FM te woord. Ook YouTube heeft een samenvatting.

Moet meteen terug naar huis. Woon de rest van de middag via Zoom de vergadering bij van het ‘Executive Bureau’ van de Europese vereniging van gemeenten CEMR. Voorzitter en ambtgenoot Stefano Bonaccini (Emilia-Romagna) leidt de vergadering strak en elegant. Johnny van IT ziet toe op een technisch vlekkeloos verloop. Avondeet snel iets eenvoudigs. Begeef me aan het begin van de avond naar Loosduinen. Bezoek in de Willem III straat het WoonZorgPark Loosduinen. Na vandaag zoveel jongeren te hebben gezien, verdienen nu senioren mijn aandacht. Activiteitenbegeleider Jolanda Reijnders ontvangt me allerhartelijkst bij de deur. Voor ik de grote volle mooie met rood/wit/blauw en oranje versierde zaal in ga, loop ik naar de ‘kleedkamer’ van de optredende artiesten. Begroet zangeres Willeke D’estell en haar man Erwin en Ronnie Tober en zijn man Jan Jochems. Gezellig om ze even te zien en te spreken. Geniet van het optreden van Willeke. Bekende meezingers van Doris Day en de andere Willeke (Alberti) komen voorbij. Maak in de pauze kennis met een groot aantal bewoners waaronder de jarige mevrouw Branders en het bijna 70 jaar getrouwde echtpaar Middendorp. Hoop ze komende juni echt met deze heugelijke mijlpaal geluk te wensen. Dan is het tijd voor Ronnie. Hij vraagt mij op het podium en trappen samen af met ‘Oh oh Den Haag …’. Zingen het samen met de zaal. De stemming zit er meteen in. Zijn succesnummers ‘Geweldig’, ‘Rozen voor Sandra’ en ‘My way’ passeren allemaal de revue.

Het is mistig onderweg terug. Zie thuis de halve finale in de Conference League tussen Olympique Marseille en Feijenoord (0-0). Ook m’n vader is tevreden. Feijenoord gaat naar de finale.