Donderdag 5 november

Ochtendwandel. Begin het werk, terug thuis via MS Teams, met een vergadering met de medewerkers Jessie Post en Bert Vijfeiken van VNG International. Bereid met hen in mijn rol als voorzitter van de VNG en co-president van de UCLG de jaarlijkse UCLG World Council Meeting voor. Eigenlijk zou de vergadering in het Chinese Guangzhou plaatsvinden. Dit keer is het een digitale editie. Het gaat (vooral) over thema’s ‘na’ de coronapandemie, zoals de aanpak van ongelijkheid, ‘groen’ herstel en (gemeente)financiën. Directeur Publieke Gezondheid (DPG) Annette de Boer belt in verband met de actualiteit. Race inmiddels naar Utrecht voor de (digitale) uitreiking van de Rabo Vastgoedprijs 2020 tijdens de virtuele beurs Provada Live. Ben aanwezig in een studio in de Werkspoorkathedraal, aan de Tractieweg. Jurysecretaris Toon van Hulst verwelkomt me. Samen met Roel van de Bilt (directeur Rabo Real Estate Finance) en Neprom-voorzitter Desirée Uitzetter draag ik bij aan de uitreiking. We interviewen de genomineerden (Chris en René Maas, Sander Groet en Sandra Visser en Jacqueline Vermeulen) die via MS Teams aanwezig zijn. Na een film met een overzicht waarin nog eens alle vijftien winnende projecten in de afgelopen dertig jaar getoond worden, is het aan mij de eer om als juryvoorzitter de winnaar bekend te maken: A’DAM. A’DAM, het voormalige hoofdkantoor van Shell, won eerder de Rabo Vastgoedprijs 2018 en is nu dus de beste winnaar uit 30 jaar Vastgoedprijs. Voorzie de oorkonde’s van een handtekening en geef na afloop samen met winnaar Sander Groet en Provada-directeur Peter Schreuter een interview aan Frits Sissing.

Ben rond het middaguur in Soesterberg. Breng aan het Zeisterspoor een werkbezoek aan de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie. Directeur veiligheid Hans van der Vet vergezelt me. Kolonel Timo Beaufort verwelkomt me. Hij is als Regionaal Militair Commandant West (RMC) mijn ‘gesprekspartner’ als het gaat om militaire bijstand in Den Haag. Spreek in de SM Scheickkazerne met Kapitein ter Zee Gerard Hekkers. Hij is commandant van de Explosieven Opruiming Dienst Defensie (EODD) en verantwoordelijk voor de inzet van de dienst in Nederland en in het buitenland. Kapitein Hans van der Zwet (EOD) en Mitchell Zoon (stafofficier plannen) leiden me rond en informeren mij over het heden, verleden en de toekomst van de dienst. Zeer de moeite waard.

Heb, in de loop van de middag terug op het Stadhuis, samen met dezelfde Hans van der Vet en woordvoerder Jan Sinnige, een overleg met achtereenvolgens de bouwers van de vreugdevuren in Duindorp en die op Scheveningen. Voer telefonisch overleg met districtschef van politie Chiu Man in verband met de actualiteit. Draag ‘s avonds vanuit de collegekamer digitaal bij aan de bekendmaking van de ‘Beste Overheidsorganisatie van het Jaar’ door de Vereniging voor OverheidsManagement (VOM). Maak als juryvoorzitter de winnaar van dit jaar bekend: de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Een inspirerende en innovatieve organisatie met een coherente strategie. Bedank mijn collega’s uit de jury (Jan Herman, Marieke, Piet, Sylvo, Ingrid, Arjen, Marcel, Mirko, Yasmin en Marc) en complimenteer de andere finalisten, de Gemeente Groningen en de Veiligheidsregio Limburg-Noord met hun bijdrage aan de verkiezing. Het is knap hoe deze organisaties zich binnen de maatregelen zo sterk hebben kunnen presenteren. Ben op de collegekamer vergezeld van de VOM-medewerkers Nick Toet en Leonore van Til en VOM-voorzitter Mark Frequin. Overigens werd eerder vanavond ‘onze’ Esther Lieben overheidsmanager van het jaar. Chapeau.

Neem afscheid en fiets in de loop van de avond naar huis. Heb telefonisch overleg met ambtgenoot Michel Bezuijen (Zoetermeer) in zijn rol van plaatsvervangend voorzitter van onze veiligheidsregio. Zie flarden van het vanavond (succesvolle) Nederlandse optreden in het Europese voetbal en bel (natuurlijk) in de rust met m’n vader.