Donderdag 7 april

Fiets in de stromende regen heen en weer naar het zwembad. Ontvang even na achten medewerker Maurice van beveiligingsbedrijf Hadi. Hij moet iets repareren. Doet ie vlot. Bereid met directeur veiligheid Hans van de Vet en Marlies Knoppers (secretaris regioburgemeester politie-eenheid Den Haag) de vergadering voor van het Landelijk Overleg Veiligheid en Politie (LOVP) van aanstaande maandag. Doen dat via MS Teams. Ben vervolgens tegen tienen bij Madurodam om bij te dragen aan de opening van de opleidingsdag van alle medewerkers van de afdelingen bestuursrecht en belastingrecht van de rechtbank Den Haag. Buiten is het guur, maar zonnig. Binnen is het gezellig druk. Robine de Lange, president van de Rechtbank, heet me welkom. In de grote zaal van Madurodam kondigt de president mij aan na het uitspreken van enkele welkomstwoorden. Spreek over ‘Life long learning’ en rechterlijke macht. Leg een link naar de ombudsman, Addie Stehouwer, die na mij zal spreken over ‘boze burgers’. Haal de lachworkshop en de workshop snellezen aan. Deze workshops lijken mij buitengewoon nuttig. Neem afscheid van de president, zal haar vast en zeker vaker tegenkomen. Wens de medewerkers succes en plezier.

Meteen door naar het Mauritshuis. Op 8 februari jl. droeg ik, samen met Mauritshuisdirecteur Martine Gosselink en wethouder Van Asten, bij aan de opening van het jubileumjaar en de nieuwe tentoonstelling ‘In volle bloei’. Toen was er geen gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken. Gelukkig is die mogelijkheid er vandaag wel. Na een kopje koffie in de Brasserie nemen Martine Gosselink en conservator Ariane van Suchtelen mij mee langs de mooie zeer bloemrijke topstukken uit de 17de eeuw. Grotendeels gemaakt door vrouwelijke kunstenaars. Prachtige tentoonstelling, een aanrader. Loop met kabinetschef Eline terug naar het Stadhuis. Bel op een bankje aan de Korte Poten Femke Halsema terug. Praat, rond het middaguur weer op het Stadhuis, bij met raadsgriffier Lilianne Blankwaard. Ga aan het begin van de middag naar de Cromvlietkade, een strookje Haags grondgebied dat eerder Rijswijks was. Medewerker Christine van Dijk praat me bij en leidt me rond. Herman Tjeenk Willink belt, bel zelf met René van Kuilenburg (directeur Publiekszaken).

Breng in de loop van de middag een bedrijfsbezoek aan het Venduehuis der Notarissen dat is gevestigd aan de Nobelstraat. De verenigde notarissen in de stad Den Haag waren de eersten in Nederland die een ‘Venduehuis der Notarissen’ oprichtten (in 1811). In januari 1812 werd er de eerste veiling gehouden. De Vereniging der Notarissen is niet de enige die het Venduehuis gebruikt. Iedereen kan via het veilinghuis (roerende) goederen kopen en verkopen. Neem met directeur Hans Huygens en public relations manager Philomeen van ’t Hooft plaats in een kleine bibliotheek waar adjunct-directeur Chris Vellinga zich bij ons aansluit. In vogelvlucht nemen ze me mee door de geschiedenis en informeren ze mij over huidige activiteiten en de maatschappelijke relevantie van het veilinghuis. Vervolgens lopen we door de ruimte waar Andrew Mattijssen, expert Aziatische kunst, zich tussen stellingkasten vol kostbaarheden uit het Verre Oosten bezighoudt met onderzoek en het taxeren van alle ‘attributen’ voor ze worden geveild. Lopen dan naar de eerste verdieping waar zich de eigenlijke veilingzaal bevindt. Online veilingen hebben vanwege corona een enorme groei doorgemaakt, wat heeft bijgedragen aan de uitbreiding van de internationale klantenkring. Onderweg naar beneden lopen we langs de indrukwekkende Gaemers klokkencollectie die binnenkort ter veiling wordt aangeboden. Beneden in de toonzalen vertellen Peter van Beveren en Manuela Sommeregger mij over de getoonde schilderkunst. Loop tenslotte, via de bomvolle opslagruimtes, naar buiten. Aangenaam bedrijfsbezoek.

Ga door naar theater Diligentia. Neem met Sandra en Marjolein (beiden van kabinetszaken) de logistiek door ter voorbereiding van de ‘lintjesregen’ op 26 april aanstaande.

Aan het eind van de middag brengt de agenda mij – door weer en wind – richting het Zuiderpark. Daar beginnen volgende week de Invictus Games. Krijg een rondleiding over het terrein. De medewerkers Frank en Paul en de politiefunctionarissen Ben en Rick vergezellen me. Willem Overdiep van TIG Sports praat me bij over alle ins- and outs. Hij is verantwoordelijk deze giga operatie waar bijvoorbeeld zo’n 30.000 vierkante meter tentoppervlak wordt neergezet. Staan (gelukkig) in de fraaie sporthal als een enorme regenbui losbarst. Binnen wordt hard doorgewerkt aan het leggen van de vloeren. Begroet onderweg tijdens de rondleiding de bestuursleden van de stichting Power of Freedom, die is opgericht voor de organisatie van de Invictus Games hier in Den Haag.

Korte nazit met m’n naaste medewerkers Jan, Sjoukje en Tuti in Franklin aan het Valkenbosplein. Avondeet thuis. Simone heeft verse asperges meegebracht. Heerlijk. Zie flarden van het Europese voetbal van vanavond. Bel met m’n ouders en met Peter van Veen (directeur Sport).