Donderdag 7 maart

Ontbijt vroeg. Verricht wat leeswerk. Het zonnetje schijnt. Groet hotelmedewerkster Anja. Leuk haar weer te zien. Praat bij met good old Ruud van Bennekom (Bunnik). De ochtend staat in het teken van een lezing over kunstmatige intelligentie (AI). Wat betekent AI voor de overheid en lokale bestuurders? Peter de Kock bepleit demystificatie van artificiële intelligentie. Peter is voormalig filmmaker en politieman. Hij is de oprichter van Pandora Intelligence en hoogleraar in Tilburg (“Ik ben hoogleraar, maar ik beschouw mezelf steeds meer als hoogleerling. Ik leer heel veel van mijn studenten”). Peter geeft zijn presentatie als titel mee: ‘De waarde van onzekerheid, oftewel de verdwijnende traditie van het voorlezen’. Het is een vreugde om over dit relatief nieuwe onderwerp in begrijpelijke taal te worden toegesproken. Een verademing. De hooggeleerde geeft aan dat onze samenleving onder druk komt te staan door de terughoudendheid van de overheid om met data om te gaan. Maar noemt ook als feit dat Google meer data heeft over ons land en haar inwoners dan de Staat der Nederlanden. Waarom zijn overheidspartijen eigenlijk zo terughoudend met het gebruik van data? Zeer de moeite waard.

Eet na afloop van de conferentie rond het middaguur een broodje, neem afscheid en reis richting Den Haag. Heb onderweg via MS Teams voorbereidende overleggen met Rob en Martin (directie Internationaal) en met Pepijn Sleijfers (directie Veiligheid) en Ilona Kalksma van het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC). Heb ook een online bijpraatmoment met Peter Oskamp, Kimbren Linssen, Michiel de Feijter en Arno Geleijnse (allen werkzaam bij de Tweede Kamer) over het incident van gisteren in en rond de Tweede Kamer. Herke en Bart van de directie Veiligheid staan me bij. Er zijn nieuwe ‘spelers’. Altijd goed om met elkaar de vanaf het begin af aan op deze locatie bestaande bevoegdheidsverdeling (lokaalvredebreuk) en handelswijze te herbevestigen.

Terug op het Stadhuis komen Serge en Sabine (communicatie) langs voor de opname van twee videoboodschappen. Een is op verzoek van Lesley Arp en Rick Hoefsloot (beiden van de SP) om een aantal betrokken jonge bewoners (Jamila, Sara, Latifa, Imane, Ashana en Renate) te bedanken die zich inzetten voor ‘veilig Moerwijk’. Laat hen via een videoboodschap weten hoezeer we als gemeente – gemeenschap – hun bijdrage waarderen en dat ik te zijner tijd graag langskom om de resultaten te bespreken. Spreek een tweede videoboodschap in voor een teamchef van de politie die binnenkort met pensioen gaat na tientallen jaren trouwe dienst. Ontmoette hem kort na mijn start in Den Haag en bleven elkaar geregeld treffen.

Geef een interview aan goede bekende en journalist Iris Tasseron (RTV Utrecht). Onderwerp: de tramaanslag, op 18 maart aanstaande vijf jaar geleden. Cameraman Michael van Houwelingen vergezelt Iris.

Woon aan het eind van de middag in de collegekamer de vergadering van het Presidium van de gemeenteraad bij. Gemeenteraadslid Dennis Groenewold (D66) zit de vergadering voor. Gebruik het avondeten met m’n voormalige collega’s Rob en Henk en oud-raadsgriffier Ad. Fiets daartoe heen en weer naar Zarautz aan de Prins Willemstraat. Weinig onderwerpen komen niet aan bod.

Pak, terug thuis, m’n koffer uit, verricht enig huishoudelijk werk en handel een aantal stukken af. Aannemer Gerard van Blokland en meubelmaker Fred plaatsten vanochtend een glazen kast in mijn woonkamer. Goed gelukt. Het is m’n afscheidskado als voorzitter van de VNG.