Donderdag 7 september

Doe m’n zwembeurt. Geef via de telefoon in alle vroegte een interview aan Astrid Kersseboom (Radio 1 journaal, vanaf 1:09:55) over het onderwerp van het rondetafelgesprek van vanmiddag (demonstratierecht in Nederland) in de Tweede Kamer. Schuif even voor negenen in Nieuwspoort aan bij het ‘Ontbijt Vrede & Recht’. Ruim 90 leerlingen van verschillende middelbare scholen in Den Haag nemen deel. Amerika-deskundige Willem Post organiseert het ontbijt voor de derde keer in samenwerking met de gemeente. Vertel in aanwezigheid van de nieuwe burgemeester van Madurodam, Noor Hoekstra, over de belangrijke positie die Den Haag internationaal inneemt en de rol die de internationale organisaties in onze stad hierin spelen. Goed en belangrijk dat ook jongeren betrokken worden bij dit belangrijke thema.

Zit, terug thuis, via MS Teams een ingelaste vergadering van de driehoek voor.

Fiets in de loop van de ochtend naar het Stadhuis. Plv. politiechef Tolga Koklu belt in verband met een actualiteit. Neem om kwart over een in de entresol bij de raadzaal een petitie in ontvangst van de Koninklijke Hondenbescherming. Deze landelijke organisatie, gevestigd in Den Haag, vraagt bij gemeenten aandacht voor de grasaren. Zo ook bij de gemeente Den Haag. Directeur Daphne overhandigt me een bord voorzien van handtekeningen van ruim 55.000 hondenliefhebbers.

Het toeval wil dat Daphnes 13-jarige zoon Koen vanochtend bij het Ontbijt Vrede & Recht in Nieuwspoort was. Begeef me daarna richting de raadzaal. Zit de eerste anderhalf uur van de gemeenteraadsvergadering voor. Beëdig Tijmen van Wijngaarden tot fractievertegenwoordiger (Groen Links). Dennis Groenewold neemt het voorzitterschap van mij over.

De vaste commissie Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer heeft me uitgenodigd om aan een rondetafelgesprek over het demonstratierecht in Nederland deel te nemen. Plaats van handeling is de Groen van Prinstererzaal in de (tijdelijke) Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg.


Sta voorafgaand Gerri Eickhof van het NOS Journaal (vanaf 20:10) te woord (“U sprak over Haarlemmerdijkies, een uitdrukking van mijn moeder”) en na afloop Robin van Hijfte van het RTL Nieuws. Ben aan het begin van de avond terug op het Stadhuis. Gebruik het avondeten op mijn werkkamer. Zit een groot deel van de avondvergadering van de gemeenteraad voor. Gemeenteraadslid Dennis Groenewold ‘doet’ de stemmingen. Praat tegen middernacht tijdens de informele nazit bij met een aantal raadsleden en fiets naar huis. Een latertje.