Donderdag 8 april

Ochtendwandel. Fiets naar het Stadhuis. Begeef me van daaruit richting Leidschendam-Voorburg. Praat in het fraaie Raadhuis aan het Raadhuisplein bij met m’n ambtgenoot Klaas Tigelaar.

Bewonder op het voorplein een sculptuur uit 1989 van Nout Visser (‘Ter gelegenheid van 50 jaar Leidschendam’). Rijd aansluitend naar Rijswijk. Neem een kijkje in de J.C. van Markenlaan. Heb in het kantoorpand op nr. 3 jarenlang als bestuurs- en directiesecretaris van een landelijke ondernemersvereniging gewerkt. Geestig. Sweet memories. Op het bord buiten staan inmiddels compleet onbekende namen. Even verderop spreek ik in het Stadhuis aan het Bogaardplein met (waarnemend) burgemeester Bas Verkerk.

Aan de balie zit een mevrouw die ook ‘Van Zanen’ heet. Ga in de hal spontaan op de foto met geboren Utrechtse Hannie Nielen (‘Dat is ook toevallig, dat ik u hier ontmoet’). Hannie woont sinds haar trouwen in Den Haag.

Ben rond het middaguur terug op het Stadhuis in Den Haag. Loop met woordvoerder Jan naar Studio B in de Haagse bibliotheek. Spreek met gemeenteraadsvoorlichter Lars de Groot. Onderwerp is het jaarverslag van de raadsgriffie. Goede bekende, Marc Reijnen, is geluidstechnicus van dienst.

Praat, terug op mijn werkkamer, bij met Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG. Verwelkom aansluitend Raymond Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, op het Stadhuis. Verenigen het nuttige met het aangename. Prima gesprek. Breng in de loop van de middag samen met ambtsvoorganger Jozias van Aartsen en wethouder Anne Mulder een informeel bezoek aan Amare. Lopen samen naar de bouwkeet van bouwcombinatie Cadanz. Projectleider Wybren Bruinsma deelt veiligheidslaarzen, knaloranje vestjes en bouwhelmen uit. Terreinbeheerder Charlie (‘Alles goed met U? Het is mijn laatste werkdag hier. Ik ga op Schiphol werken’) houdt alles scherp in de gaten. Tekenen het bezoekersformulier en betreden het gebouw. Een rondleiding door het circa 50.000 m2 grote cultuurhuis volgt. Bezoeken vier zalen die vrijwel klaar zijn: de theater/danszaal met 1.200 stoelen, de concertzaal met 1.600 stoelen (tevens ook popzaal voor 2.500 bezoekers), de ensemblezaal en tenslotte de repetitiezaal. Wandelen door de grote foyer en de huiskamer van het Nederlands Dans Theater en het artiestencafé. Bekijken een aantal studieruimten van het Koninklijk Conservatorium. Harold van Steeg en Jan-Hein Reefhuis, beiden van Cadanz, vertellen gedurende de rondleiding over de voorbereiding, bouw en de oplevering. Jan Zoet, directeur van het Zuiderstrandtheater en van Amare vertelt vol trots over wat we zien. De moeite waard. Zeer indrukwekkend. Chapeau aan iedereen die hier aan heeft bijgedragen …

Moet na afloop meteen terug naar mijn werkkamer. Spreek ter voorbereiding op de kabinetsformatie als VNG-voorzitter met vertegenwoordigers van alle geledingen binnen de VNG. Alle 352 leden zijn als het ware vertegenwoordigd. Overleg verloopt in constructieve sfeer.

Heb tenslotte aan het begin van de avond een digitale ontmoeting met achttien vertegenwoordigers van allerlei religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen in Den Haag. Het is de tweede van drie kennismakingsbijeenkomsten. Wil kennis maken (‘Weet u mij te vinden en weet u elkaar te vinden in tijden van spanning en onzekerheid?’) en verkennen wat er speelt binnen de gemeenschappen. Spreken onder andere over de gevolgen van corona voor met name eenzame jongeren, studenten en ouderen. Een telefoontje kan soms al iets van verlichting brengen. We spreken ook over de samenwerking tussen de verschillende gemeenschappen en het leggen van verbinding. Liesbeth, Marc en Hassan (allen directie veiligheid) zorgen voor passende ondersteuning tijdens de ontmoeting. Fiets naar huis. Ben rond half negen thuis. De tassen uit het Stadhuis staan al op me te wachten. Bel in de rust van de kwartfinale in de Europa League (Ajax-AS Roma 1-2) met m’n vader. Hij is niet erg tevreden (‘Het gaat allemaal zo traag’).