Donderdag 8 december

Korte nacht. Het regent en is koud. Ga toch zwemmen. Fiets in de stromende regen terug en neem thuis een extra hete douche. Heb om half negen een telefonisch overleg met André de Jeu, directeur van Vereniging voor Sport en Gemeenten (VSG). Ook de Hoofdofficier van Justitie belt. Heb vanaf negen uur drie opeenvolgende vergaderingen in de grote zaal op de vierde verdieping van een pand aan de Brigantijnlaan. Begin met de stuurgroep gewelddadige en rivaliserende jeugdgroepen, daarna de stuurgroep RIEC en tenslotte zit ik de vergadering voor van het dagelijks bestuur van het Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO) van de politieregio Den Haag.

Ben aan het eind van de ochtend in het Leonardo Royal Hotel aan de Van Stolkweg voor een ontvangst ter ere van de oud-Korea-strijders. Deputy Head of Mission Yung-suh Park treedt op als gastheer.
Begroet goede bekende Paul Gommers, voorzitter van de Vereniging Oud Korea Strijders. Eervol om de uitreiking van negen medailles te mogen bijwonen en een aantal gedecoreerden en/of hun nabestaanden (kleindochter Seedorf bijvoorbeeld) te kunnen spreken.

De ceremonie wordt muzikaal omlijst door Eun-il Kang die een haegeum bespeelt.

Ga ’s middags op wijkbezoek in Zuidwest. Praat in Community center Bouwlust aan Eekhoornrade bij met sociaal werker Redouan El Khayari. Wandel dan samen met bestuursadviseur Bernadette en accounthouder veiligheid Aniek naar Zonneoord. Bezoek ‘oma’ Sjaan. Ze woont al vele jaren met veel plezier in de wijk.

Aan het eind van de middag terug op het Stadhuis, woon ik een deel van de vergadering van de Alliantieraad Den Haag Zuidwest bij, met op de agenda onder anderen de bekendmaking dat Chris Schaapman directeur wordt van het Nationaal Programma Den Haag Zuidwest. Chris gaat in opdracht van de Alliantieraad Zuidwest sturen op de doelen van de Brede Aanpak Zuidwest. Een belangrijke taak hierbij is het samenbrengen en in beweging brengen van mensen en partijen, en het aanjagen van de samenwerking tussen alle betrokkenen in Zuidwest.

Haast me naar het plein voor het Escher museum aan het Lange Voorhout waar een grote, nu nog donkere kerstboom staat.

Sinds 1957, nu 65 jaar geleden, schenkt de Zweedse ambassade elk jaar een kerstboom. Draag samen met de ambassadeur van Zweden Z.E. Johannes Oljelund en de voorzitter van het Buurtschap Centrum 2005 Theo Heere bij aan het ontsteken van de boom. Houd een toespraak in het Nederlands en in het Engels en verbindt samen met de ambassadeur twee kabels aan elkaar waardoor de lichtjes in de kerstboom aangaan.

Beluister enkele kerstliederen die prachtig, bijna engelachtig, worden gezongen door een Zweeds Luciakoor. Geef na afloop een kort interview over deze Haagse traditie.

Loop dan samen met Camilla van Kooten (kabinetszaken) naar de Koninklijke Schouwburg voor het Prinses van Oranje concert. Wandel via de Royal Christmas Fair die eerder vanavond is geopend. Sfeervol om alle lampjes te zien branden.Het concert organiseert de gemeente als bedankje voor Haagse inwoners die zich inzetten voor onze stad. Het concert wordt uitgevoerd door de Marinierskapel der Koninklijke Marine onder leiding van dirigent Pieter Jansen. René van Kooten zingt. Prima avond met heerlijke muziek. Complimenteer na afloop de dirigent en René.