Donderdag 9 december

Ga inmiddels alweer voor de 50e keer (kocht vanochtend het derde abonnement van 25 zwembeurten) baantjes trekken in het zwembad aan de Seinpoststraat op Scheveningen. Fiets naar huis. Kleed me om. Drink een kopje koffie met huisschilder Ab. Hoofdofficier van Justitie Michiel Zwinkels belt in verband met een actualiteit. Heb, ondertussen op kantoor, even voor negenen op zijn verzoek telefonisch overleg met ambtgenoot Bouke Arends (Westland) over een actualiteit in de regio. Maak live kennis met Korrie Louwes, de nieuwe algemeen directeur onderwijs, cultuur en welzijn. Leuk gesprek. Wens de Rotterdamse én voormalig wethouder veel succes. Ontvang in de collegekamer Michel Zaadhof van NU projectontwikkeling. Doe dat in aanwezigheid van de medewerkers Kato Marijs en Gertjan Giele. Spreken over het (zeer urgente) thema woningbouw in Den Haag. Spreek in de collegekamer met de medewerkers van kabinet en protocol over de activiteiten in het komende jaar. Heb overleg met de gemeentesecretaris en een enkele naaste medewerker over de afdoening van actuele moties. Duurt mij allemaal veel te lang. Anyway. Maak op een suggestie van goede bekende Angelien Eijsink kennis met majoor Marco Kroon. Aardig gesprek over het wel en wee van een militair in het algemeen, dat van Marco Kroon in het bijzonder. Ontvang twee leden van het ‘andere’ college in Den Haag: dat van Madurodam. Dit college van Burgemeester en Wethouders wordt elk jaar gekozen uit leerlingen van middelbare scholen uit stad en regio. De leden voeren een ‘challenge’ uit (de uitdaging gaat dit jaar over voedselverspilling en jongeren), doen bestuurlijke ervaring op en adviseren het Madurodam kinderfonds. Was in september bij de installatie aanwezig. Inmiddels is het college vier maanden onderweg. Vandaag informeren burgemeester Henriëtte en wethouder Andja mij over hun ervaringen en resultaten tot nu toe. Ze zijn zeer enthousiast en vastbesloten er een mooi collegejaar van te maken. Wordt vervolgd. Krijg na afloop de groepsfoto die bij de installatie is gemaakt overhandigd.

Tolga Koklu (politie) belt in verband met de actualiteit. Maak rond het middaguur kennis met ‘buurmeisje’ Sientje van ’t Veer. Begrijp dat ze inmiddels geen buurmeisje meer is. Ze woont elders in de stad. Kreeg eerder van haar de publicatie ‘Samen Scheveninger’ die zij samenstelde en schreef voor haar studie aan de Willem de Kooning Academie. Daarin beschrijft zij uiteenlopende wetenswaardigheden over Scheveningen en haar bewoners. Praten over van alles wat er in de stad gebeurt en natuurlijk ook even over ‘onze’ straat. Leuk gesprek met een talentvolle, creatieve en ondernemende jonge dame.

De middag staat in het teken van de bestuursvergadering van de VNG. Zit de vergadering vanuit de collegekamer via MS-Teams voor. Eet een broodje van Gransjean en maak kennis met Gerbrand van den Ban. Gerbrand is de nieuwe naaste medewerker van algemeen directeur Leonard Geluk. Er is veel te bespreken. Sluit de bestuursvergadering af met een toelichting op de eindrapportage visitatiecommissie financiële beheersbaarheid sociaal domein door Marjanne Sint. Het verhaal zit goed in elkaar en Marjanne vertelt er bevlogen over. Echt top.

Bel met raadsgriffier Lilianne Blankwaard. Race aan het eind van de middag naar beneden richting het Atrium. Bezoek samen met de ambassadeur van Korea Z.E. Yeondoo Jeong en zijn tweede secretaris Junsu Park de tentoonstelling in het Atrium. Deze is speciaal ingericht ter gelegenheid van 60 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Korea en Nederland. Het thema is ‘The seasons of Korea, into the poetic landscapes’. Het zijn prachtige beelden en teksten. Korea heeft veel schoons te bieden.

Woon, inmiddels terug thuis, via MS-Teams een vergadering bij van de combistaf Havenverordening c.a. samen met wethouder Anne Mulder. Directeur Dienst Stadsbeheer Martiene Branderhorst en brandweercommandant Esther Lieben nemen aan de vergadering deel. Adviseur Joël Kok heeft het keurig voorbereid. Maak onder andere kennis met Bert Klerk die in het vervolg van het traject een belangrijke rol gaat spelen. Een extra (digitale) vergadering van de driehoek met politie en OM volgt. Avondeet thuis en praat ’s avonds bij met benedenbuurman Carel. Krijg na afloop van hem twee publicaties kado. Een van Piet Spaans ‘Eene tweede Kerk of Lokaal, een geschiedenis over de 100-jarige Nieuwe Kerk van Scheveningen en haar voorgeschiedenis’ (1993) en een van R.A. v.d. Toorn ‘Lief en Leed, verzamelde gedichten, journalen en reisbeschrijvingen in de Scheveningse historie en tachtig fotoreproducties’. Aardig. Vanuit mijn werkkamer kijk ik op het onderwerp van Piet Spaans’ boek … Werk aan de inhoud van de stadhuistassen en zie flarden van de voetbalwedstrijden in de UEFA Europa Conference League van vanavond. Bel in de rust van een van de wedstrijden met m’n Pa. Hij is tevreden. Ik ook.