Maandag 1 februari

Ochtendwandel. Een druilerig (en plaatselijk glad) begin van februari, alweer de tweede maand van het jaar. Heb op het Stadhuis het wekelijkse ‘secaba’overleg via MS Teams met een aantal naaste medewerkers. Loop aansluitend naar de raadzaal voor een vergadering van de lokale driehoek. Anil (politie) geeft een update over de actualiteiten. Terug in mijn werkkamer volgt een digitale vergadering van het elf leden tellende dagelijks bestuur van het ‘Regionaal Bestuurlijk Overleg’ met de hoofdofficier van justitie, de politiechef en mijn ambtgenoten uit Delft, Westland, Pijnacker-Nootdorp, Zoetermeer, Alphen aan den Rijn, Katwijk en Leiden. Zit de vergadering voor daarbij ondersteund door politiechef Paul van Musscher en de secretaris van de regioburgemeester Marlies Koppers. De politie-eenheid Den Haag telt overigens in totaal 28 gemeenten. Dit geheel terzijde. Zit rond het middaguur de vergadering voor van de staf Veiligheid. Een vergadering van de staf Burgerzaken met René, Gerjan en Kiki volgt. Praat ‘s middags bij met gemeentesecretaris Ilma Merx en raadsgriffier Lilianne Blankwaard-Rombouts.

Zit, onderweg naar het provinciehuis in Utrecht, in mijn rol als voorzitter van de VNG, een vergadering voor van de gemeentelijke bestuurlijke klankbordgroep COVID-19. Een van de gasten is Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER. VNG-medewerker Rick Schukking staat me bij. Om vier uur begint aan de Archimedeslaan de vergadering van het Veiligheidsberaad in aanwezigheid van de ministers Ferd Grapperhaus en Hugo de Jonge.

Avondeet snel een hapje en race terug naar Den Haag. Neem onderweg, samen met wethouder Martijn Balster, deel aan een (digitaal) overleg van de vijftien manifest-burgemeesters onder voorzitterschap van ambtgenoot Jan Hamming (Zaanstad). Bel na afloop met m’n ambtgenoten Frans Backhuys (Nieuwegein) en Pieter Broertjes (Hilversum). Bekijk, terug in Den Haag, een mogelijk woonhuis. Tevergeefs blijkt later. Duik thuis in de inhoud van de tassen van het Stadhuis. Tref in de post onder anderen een speciaal ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van museum Panorama Mesdag uitgegeven ‘Gouden boekje’ aan. Het heet ‘Aap&Mol in Museum Panorama Mesdag’. Dank u wel museumdirecteur Minke Schat en uitgever Adrienne Hak.