Maandag 1 november

Fiets heen en weer naar het zwembad. Trek m’n baantjes. Op het Stadhuis volgt in de collegekamer het Secaba-overleg met naaste medewerkers. Verwelkom de nieuwe chef kabinet Eline Tops-Visser.  Neem aansluitend op de entresol van het Atrium een videoboodschap op ter gelegenheid van Divali, het Hindoestaanse lichtjesfeest dat dit jaar op 4 november valt. Communicatieadviseur Fleur begeleidt me. Lois Nieuwenhoven bedient de camera. Een vergadering van de lokale driehoek van Den Haag volgt in de collegekamer. Benjamin schuift voor het eerst aan, als nieuwe districtschef van politie. René van Eck van de politie praat ons bij over de actualiteiten van afgelopen weekend, daar staan we ook deze maandag uitgebreid bij stil. Daarna is het tijd voor een vergadering van de staf veiligheid. Bereid op mijn werkkamer samen met raadsgriffier Lilianne de vergaderingen van het presidium van de gemeenteraad en het fractievoorzittersoverleg van morgen door. Bespreek met Peter van Toor (directeur Juridische en Bestuurlijke Zaken) en Maarten Schenk (manager Juridische Zaken) de stand van de Wob- en Bezwaarprocedures. Ontvang rond het middaguur Tweedekamerlid Teun van Dijck.

Maak ’s middags (nader) kennis met Titia Ketelaar. De van oorsprong Haagse schrijft over haar geboortestad in het Handelsblad. Ontmoette haar tijdens de sleuteloverdracht van Amare. Spraken toen af eens bij te praten, zonder agenda. Spreken over de lokale politiek in het algemeen en de Haagse in het bijzonder. Heb via MS Teams een vergadering met de voorzitters van de twaalf provinciale afdelingen van de VNG. Een bilateraal overleg met Leonard Geluk (algemeen directeur VNG) volgt.

Wandel aan het eind van de middag – buiten schijnt het zonnetje – samen met Wim Jansen (directie internationaal beleid) vanuit het Stadhuis naar de Humanity Hub aan Fluwelen Burgwal. Mert Kumru, de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, nodigde me uit enkele openingswoorden te spreken bij een bijeenkomst over hoe jongeren een bijdrage kunnen leveren aan inclusieve internationale besluitvorming (‘A generational test at the UN’). Inspirerend om de betrokkenheid van de nieuwe generatie te zien.

Praat kort bij met Ronnie Tober en Jan Jochems in Hotel Des Indes. Maak tussen de bedrijven door kennis met de nieuwe general manager van het hotel Yvonne van der Klaauw. Heel gezellig maar moet snel door naar Utrecht voor een extra vergadering van het Veiligheidsberaad. Spreek met ambtgenoten en minister Ferd Grapperhaus over de aanpak van de coronacrisis. Sta voorafgaand aan de vergadering de media woord. Praat na afloop bij met wethouder Klaas Verschuure.