Maandag 10 juni

Maak, na m’n zwembeurt richting het Stadhuis vertrokken, in de collegekamer kennis met Gerold Dompig en Ibrahim Benkhlifa, leden van het onderzoeksteam van bureau Berenschot dat de gebeurtenissen op 17 februari tegen het licht zal houden. De wekelijkse vergaderingen van de staf Veiligheid en de driehoek volgen. Sabine (communicatie) neemt een videoboodschap op voor een politieagent die na vele jaren trouwe dienst – soms onder zeer moeilijke omstandigheden – met pensioen gaat. Maak aan het eind van de ochtend kennis met een kandidaat voor de functie directeur Bestuurszaken. Evelien Bouwman (senior adviseur P&O) begeleidt het gesprek. Woon via MS Teams een overleg bij van de tien regioburgemeesters. Bespreek met het ‘secaba’ (het vaste team naaste medewerkers) de agenda en de activiteiten van de komende week.

Geef aan het begin van de middag een interview aan Marcel Verreck (Den Haag FM) voor de podcast Straatwijs2050. Onderwerp: de toekomst van Den Haag. Marcel heeft al tientallen gesprekken hierover gevoerd met allerlei betrokken inwoners en brengt die als een reeks podcasts uit. Goed initiatief. Krijg na afloop het boek ‘Straatwijs’ kado. Het is gebaseerd op columns die Marcel schreef voor het weekblad Den Haag Centraal. Maak via MS Teams kennis met de Nederlandse ambassadeur in Oekraïne Z.E. Jennes de Mol.

Ben inmiddels onderweg naar Rotterdam voor de jaarlijkse collegeconferentie van de G4. Rotterdam is dit jaar voorzitter en heeft een prima programma voorbereid. Starten in de Leuvehaven in het Maritiem Museum. Zie het fraaie monument van Zadkine.

Ambtgenoot Ahmed Aboutaleb verwelkomt ons, net als kinderburgemeester Dominique.

Maak kennis met museumdirecteur Bert Boer. Gaan in groepen uiteen voor een werkbezoek. Voor mij en mijn ambtgenoten over het thema veiligheid en zorg, en dan met name over de omgang met buitenslapers. Ga met een bus naar een locatie waar het actieplan buitenslapers tot uitvoering wordt gebracht. Wethouder Ronald Buijt spreekt er met enthousiasme over. Stappen in de Sint Jobshaven in een watertaxi. De taxi vaart ons naar de Maashaven.

Pleeg tussen de bedrijven door een aantal telefoontjes, onder andere met raadsgriffier Lilianne en met bestuursadviseur Maarten. Gebruiken aan het begin van de avond de maaltijd in de Maashaven Zuidzijde in de indrukwekkende ruimte onder de silo’s van de Maassilo. Puur industrieel erfgoed. Zit aan tafel 5 met de minister-president, de ambtgenoten uit de G4 en de secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken Gert-Jan Buitendijk. Wethouder Robert Simons spreekt. Ambtgenoot Aboutaleb en premier Mark Rutte sluiten de conferentie af. Volgend jaar is Den Haag voorzitter. De secretaresses van de vier burgemeesters kwamen traditiegetrouw ook bijeen. Ontving een vrolijke foto.