Maandag 10 mei

Ochtendwandel de korte route in de wijk. Ben net voor de regen thuis. Fiets richting Stadhuis. Begin op kantoor – geheel tegen de gewoonte in – met een vergadering van de driehoek en een korte vergadering van de staf veiligheid. De agenda is anders vandaag in verband met de herdenking(en) van de Slag om de Residentie. Op 10 mei 1940 is hevig gestreden om onze stad. Op drie plaatsen herdenkt Den Haag de slachtoffers van het begin van de oorlog in Nederland. Bezoek ze alle drie.

Leg namens het gemeentebestuur aan het Böttgerwater een krans bij het monument van de Grenadiers en Jagers die in de Meidagen van 1940 de residentie verdedigden. Voltrek de ceremonie samen met brigade-generaal der Grenadiers Maurice Timmermans en stadsdeeldirecteur Petra Sevinga. Rofaida, Noa, Liviënne, Yessin en Cloë van groep 8 van OBS Ypenburg dragen gedichten voor. Surie heeft een ‘boodschap aan de wereld’. Leerlingen van groep 6 en 7 zingen het lied ‘Reporter’. Draag na de herdenking binnen in de school met generaal Maurice bij aan de presentatie van de website die de leerlingen als project over de Tweede Wereldoorlog hebben gemaakt. Het is mooi om zoveel betrokkenheid van kinderen bij de herdenking te zien. De vertrekkende en inkomende schooldirecteuren Erna de Moedt en Barbara Mindé begeleiden het ceremonieel. Krijg na afloop van Astrid Abbing de publicatie ‘Ypenburg 10 mei 1940’ kado.

Heb, terug op het Stadhuis, het wekelijks ‘secaba’-overleg. Daar nemen we afscheid van Theresa Polman-Scheeben (communicatie). Wens haar veel geluk in het oosten des lands, een beetje dichter bij haar ouders in Duitsland.

Woon aan het begin van de middag de herdenking bij van de Slag om Ypenburg. Het ILSY- plantsoen in Ypenburg is vernoemd naar de Internationale Luchtvaartshow Ypenburg die hier jaarlijks tussen 1945 en 1957 werd gehouden. Hier herdenkt Den Haag de omgekomen militairen die het vliegveld Ypenburg verdedigden. De laatste nog levende veteraan, de heer Appel, bekijkt vanuit Enkhuizen de herdenking online. Hij kan helaas niet aanwezig zijn. Er worden kransen gelegd door vertegenwoordigers van de verschillende krijgsmachtonderdelen en door het Friese Tweede kamerlid Aukje de Vries. Kate van Oerle (6 jaar) vertelt haar eigen verhaal over de onlangs overleden veteraan Paul Moerman. Leerlingen van PCBS De Vlieger dragen een gedicht voor. Begroet ritmeester en goede bekende Machteld Vlaanderen en luister naar opperwachtmeester Dennis Kroon – ook bekend van The Voice of Holland – die ‘Send me a sign’ ten gehore brengt. Ceremoniemeester Willem Verheijen zorgt er voor dat alles goed verloopt. De flypast van twee historische vliegtuigen maakt indruk. Maak na afloop kennis met vertegenwoordigers van de historische vereniging buitenplaats Ypenburg.

De herdenkingsmaandag eindigt op het Militaire Erehof op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan. Hier liggen 167 gesneuvelde militairen begraven. Leg samen met kolonel Hans van Dalen (Huzaren van Boreel), luitenant-kolonel Corstiaan de Haan (Huzaren Prinses Catharina-Amalia) en kolonel b.d. Charles Kool (voorzitter van de stichting handhaving traditiën Garderegiment Grenadiers en Jagers) kransen bij het monument. Ton Bos, voorzitter van de stichting Militaire Erehof ‘s-Gravenhage doet me in- en uitgeleide.

Terug thuis woon ik als (VNG-voorzitter) via MS Teams de vergadering bij van de Interbestuurlijke klankbordgroep COVID-19. Heb aansluitend overleg – ook via MS Teams – met Leonard Geluk en Pieter Jeroense (respectievelijk de algemeen directeur en plaatsvervangend directeur) ter voorbereiding van de eerstkomende bestuursvergaderingen van de VNG. Een volgend digitaal overleg heb ik met VNG bestuurscollega en wethouder Peter Heijkoop (Dordrecht) ter voorbereiding van de vergadering van de MCTH (Tijdelijke Ministeriële Commissie Toeslagen Herstel) van morgenochtend. Heb een telefonisch overleg met wethouder Saskia Bruines. Woon tenslotte ‘s avonds via MS Teams de vergadering bij van het Veiligheidsberaad onder voorzitterschap van ambtgenoot Hubert Bruls (Nijmegen) en in aanwezigheid van de minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. Tolga Koklu (politie) belt in verband met de actualiteit, net als voormalig ambtgenoot Job Cohen. Bel zelf met m’n dochter voor de gezellie.