Maandag 10 oktober

Heb eigenlijk best goed geslapen ondanks het enorme tijdverschil. Werd wel erg vroeg wakker, maar sliep even later toch goed door. Gebruiken maandagochtend het ontbijt op de residentie van de Nederlandse ambassadeur. Een busje brengt ons er heen. Vanuit de redelijk hooggelegen residentie aan Ga-Gil Daesagwan-Ro is er een prachtig uitzicht op de stad.

Gastvrouw Joanne praat ons bij over de actuele situatie in Zuid-Korea. Wij informeren haar over het werk van de VNG en VNG International binnen de wereldvereniging van gemeenten UCLG. Gaan na afloop van het ontbijt met z’n allen op de foto.

Nemen afscheid. De rest van de ochtend staat in het teken van twee korte bezoeken aan het koninklijk paleis (Gyeongbokgung) aan Sajik-Ro in Jongno-gu en even later aan de Jogyesa tempel aan Ujeongguk-Ro in Jongno-gu.

De tempel is de ‘head temple of the Jogye Order of Korean Buddhism’. Stappen opnieuw in de bus. Aanvaarden nu de reis naar onze ‘eindbestemming’ Daejeon. Onderweg regent het stevig.

Aan het eind de middag arriveren wij bij hotel Onoma aan EXPO-Ro in Yuseong-gu. Krijg een kamertje op de 35e verdieping. Kleed me om en ga meteen aan het werk. Bespreek het programma en de logistiek van de komende dagen met beleidsmedewerker Jessie Post. Spreek in een zaaltje op de vijfde verdieping met m’n Turkse ambtgenoot Uğur İIbrahim Altay (Konya). Doe datzelfde met m’n ambtgenoot – en de gastheer van het congres – Jang-Woo Lee (Daejeon) en zijn loco-burgemeester Lee Seok Bong. De locatie voor het laatstgenoemde gesprek vindt plaats op de congreslocatie van de komende dagen, het Daejeon Convention Center (DCC) aan EXPO-ro, Doryong-dong in Yuseong-gu. De meeste bijeenkomsten vinden plaats in DCC 1, de twee voorziene avondbijeenkomsten in DCC 2. Terug in het hotel koppel ik de resultaten van de overleggen terug aan mijn Zweedse ambtgenoot Carola Gunnarsson (Sala) en de secretaris-generaal van de Europese vereniging van gemeenten CEMR Fabrizio Rossi. Neem ook de actualiteit door. Praat vervolgens bij met de leden van de Nederlandse VNG-delegatie. Gebruik het avondeten met Stan en Bert in het hotel. Werk, terug in m’n hotelkamer, aan een stapel leeswerk en ga op tijd naar bed.