Maandag 11 april

Het is nu ook al licht als ik naar het zwembad toe fiets … Op het Stadhuis aangekomen loop ik samen met chef kabinet Eline even naar de trouwzaal. Wens goede bekenden Joost Keemink en Simone Haane van harte geluk met hun huwelijk.

In de collegekamer begint de maandag vervolgens met het wekelijkse Secaba overleg. Neem met mijn naaste medewerkers de vorige en komende week door. De vergaderingen van de driehoek met het OM en de politie en van de staf veiligheid volgen, net als een kennismaking met de piketwoordvoerders. Tijdens de driehoek informeren stadsdeeldirecteur Petra Sevinga, teamchef van politie Anouk Radloff en Arjen Ouwehand (directie veiligheid) ons over de actualiteit in Leidschenveen-Ypenburg. Tijdens het overleg met de piketwoordvoerders wordt duidelijk dat piket betekent meteen telefoon opnemen en niet uren later naar een collega verwijzen. Praat rond het middaguur bij met wethouder Martijn Balster, directeur veiligheid Hans van der Vet en directeur DSO Ludo Steenmetser. Maak tussen de bedrijven door kennis met lijstenmaker Rob Schippers.

Bijna de gehele middag staat vervolgens in het teken van het Landelijk Overleg Veiligheid en Politie (LOVP). In dat overleg spreken de tien regioburgemeesters (ze zijn er niet allemaal dit keer) met de minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Plaats van handeling: onze raadzaal. Breng aan het eind van de middag een werkbezoek aan het tijdelijke onderkomen van de Eerste Kamer aan het Lange Voorhout. Het huis Huguetan heeft door de eeuwen heen veel bewoners gehad: de familie Huguetan, Koning Willem I, Koning Willem II, de Koninklijke Bibliotheek, de Hoge Raad en nu de Eerste Kamer. Senaatsvoorzitter én hooggeleerde Jan Anthonie Bruijn en griffier Remco Nehmelman leiden me rond samen met Peter Kranendonk, de plaatsvervangend projectleider Veiligheid & Huisvesting. In de plenaire zaal ontmoeten we senator Petra Stienen met een groepje Limburgse Jonge Democraten. Al met al een mooi klassiek gebouw met goede voorzieningen voor de senatoren en de medewerkers van de Eerste Kamer. Krijg na afloop de publicatie ‘Oorlogslichting – senatoren in de periode 1937-1946’ mee.

De wethouders Robert van Asten, Martijn Balster en Anne Mulder bellen, net als directeur belastingen Peter van Heerwaarden. Bel zelf (uitvoerig) met m’n dochter. Haast me aan het begin van de avond naar Zebedeus aan het Kerkplein. Gebruik daar het avondeten met Maarten Hinloopen, Erik Derksen en Robert Willemsen (alle drie betrokken bij de Koninklijke Horeca Nederland). Wim Gulik (Economische Zaken) vergezelt me. Nuttig gesprek. Terug thuis wachten de koffers uit het Stadhuis.