Maandag 12 juni

Sta vroeg op om een tas met stukken door te nemen. Moet het in het Groningse zonder mijn dagelijkse zwembeurt doen. Begin om zeven uur in café Willem Albert met een werkontbijt met mijn naaste VNG-medewerkers Angela (woordvoerder) en Naut (bestuursassistent). Neem buiten in de schaduw op het terras een aantal zaken door. Zwaai tussendoor naar de VNG-medewerkers Rommy Bakker en Karin Austmann die inmiddels ook zijn gearriveerd. De temperatuur buiten is nog goed te doen. Loop naar een vergaderzaaltje op de vierde verdieping van het hotel. Zit daar om negen uur een (digitale) vergadering van de (Haagse) driehoek voor. Neem aansluitend met Angela de (spreek)teksten voor de komende dagen door.

Begeef me aan het eind van de ochtend naar Slochteren (gemeente Midden-Groningen).

Aan de Hoofdweg verwelkomt een vrolijk strijkorkest mij – net als alle collega’s uit het VNG-bestuur. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn (Midden-Groningen) richt in de serre bij de Oranjerie – keurig in pak met zijn ambtsketen om – het woord tot ons. Eten een broodje op het prachtige Landgoed Fraeylemaborg. Neem een kijkje bij de tentoonstelling ‘Het zit in de familie’ over de vijf leden van de Groningse kunstenaarsfamilie Van Houten en bezoek de museumwinkel. Een fotosessie met de VNG-bestuursleden, de VNG-medewerkers en de burgemeester volgt. Zit vanaf half twee de vergadering voor van het VNG-bestuur. Vergaderen in de oude trouwzaal. Bespreken de laatste stand van zaken op weg naar de Algemene Ledenvergadering van komende woensdag.

Mis helaas het aansluitende middagprogramma – een rondleiding over het landgoed door Marjon Edzes en een cursus Gronings – want ik moet in Martiniplaza aan de Leonard Springerlaan de logistiek voor morgen en overmorgen doornemen met Luuk de Vries, Freek Selen, Kim van Schaik en de heren van de techniek. Wandel over het beursterrein in aanbouw en bekijk de (enorm) grote zaal.

Neem elders in kleiner comité in een naastgelegen zaaltje met Frans van der Waart de agenda door van de Algemene Ledenvergadering. Groet ambtgenoot en gastheer Koen Schuiling en Ramona Beute (Representatie & protocol). Spreek, terug in The Market Hotel, met bestuursadviseur Maarten Beks. Praten op het terras aan de Grote Markt bij over de Haagse gemeentelijke actualiteit. Fris me even op. Wandel aan het begin van de avond samen met Simone naar het nabijgelegen hotel Prinsenhof aan het Martinikerkhof. Gebruiken er het avondeten samen met de leden van het VNG-bestuur. Ambtgenoot en secretaris van het bestuur Eric van Oosterhout (Emmen) is ceremoniemeester. In verband met mijn afscheid overmorgen spreken Eric, vicevoorzitter Sharon Dijksma en algemeen directeur Leonard Geluk mij vriendelijk toe. Medewerker Rommy Bakker vermaakt de collega’s met elf quizvragen (“Hoeveel bestuursleden versleet voorzitter Van Zanen? … Het waren er 64”).


Krijg een speciale editie van het VNG Magazine en een mooie VNG-zwembroek kado. De broek is op de groei gekocht zo te zien. Spreek enkele welgemeende dankwoorden uit, met name ook richting de medewerkers Rommy Bakker en Jolanda Broekhuis. Ook deze avond getuigt weer van een enorme teamgeest en een warm clubgevoel. Heb een korte nazit in kleiner gezelschap en wandel terug naar het hotel. Er liggen twee drukke dagen in het verschiet.


Afgelopen zaterdag overleed Lien Vos-van Gortel op 91-jarige leeftijd. Ze heeft zich heel lang ingezet voor de lokale politiek in Den Haag. In 1970 begon ze als raadslid en daarna was Lien de eerste vrouwelijke wethouder Financiën (1974-1981). Vandaag komt het bericht over haar overlijden naar buiten. Geef op verzoek van de media de volgende reactie: “Persoonlijk verlies ik met Lien een voorbeeld, een vrouw die ik om raad vroeg bij belangrijke beslissingen, een goede vriendin. Ze ging mij voor. Letterlijk en figuurlijk. Als liberaal gemeenteraadslid, als wethouder en als burgemeester. Als vrouw die met haar humor, wijsheid en ervaring steeds veel voor mij heeft betekend.

Zij was mij voorgegaan toen ik burgemeester van Utrecht werd. Zelf kende ik Utrecht al goed. Ik was er raadslid en wethouder, mijn beide kinderen groeiden er op. Toch heeft ze mij veel geleerd over hoe je burgemeester kunt zijn in die stad. Zij was ooit de eerste vrouwelijke burgemeester van Utrecht en zat op de publieke tribune in de raadsvergadering bij mijn herbenoeming begin 2020. Zo ging het ook bij mijn overstap naar Den Haag… We spraken lang met elkaar. Ze gaf me geen advies, eerder een waarschuwing. Ze zei: “Jan, Den Haag dat is geen sinecure.” Zij had de rijkdom en de uitdaging van de stad van grote verschillen ervaren. Voor mij zou dat nog komen. We hebben altijd contact gehouden. Ik heb haar onlangs nog in het ziekenhuis bezocht. Ze was scherp en vol humor als altijd, alleen wilde haar lichaam niet meer meedoen. Haar drie zoons en hun gezinnen wens ik alle sterkte toe.”