Maandag 12 september

Ga even na zessen richting Brussel. Carpool met de plv. directeur van de VNG Pieter Jeroense. Ga op bezoek bij de Europese Commissie in het Berlaymont gebouw aan de Wetstraat. Woon als VNG-voorzitter en co-president van de wereldvereniging van gemeenten UCLG een bijeenkomst bij ter ondertekening van het vierjarige ‘Framework Partnership Agreement (FPA)’  tussen UCLG en de Europese Unie. ‘The Framework Partnership Agreement with the EU aims at supporting and reinforcing our main pillars of work around Policy and Advocacy, Research, Learning, Strengthening the Network and Communications’. Er worden vanochtend vijf FPA’s ondertekend. Van elke organisatie is de voorzitter er en de secretaris-generaal. Emilia Saiz vergezelt mij als secretaris-generaal van UCLG. Stefano Bonaccini (President of Region Emilia-Romana) is er namens de Europese vereniging van gemeenten CEMR, net als secretaris-generaal, Fabrizio Rossi. Ambtgenoot Anne Hidalgo (Parijs) is er namens AIMF, samen met haar secretaris-generaal Pierre Baillet. Fatimetou Abdel-Malick (President of Nouakchott Region) en Jean-Pierre Elong Mbassi zijn er namens UCLG-Africa en Innocent Uwimana vertegenwoordigt Ralga. Op de zevende verdieping spreken we eerst met directeur-generaal International Partnership Koen Doens even later maken we kennis met Eurocommissaris Jutta Urpilainen en vindt de ceremoniële ondertekening plaats.

Neem afscheid van de collega’s, Giorgio Ficarelli (‘Principal administrator’) doet me uitgeleide en reis terug naar Den Haag.

Word ’s middags terug op het Stadhuis online bijgepraat over de verplichtingen in de agenda in verband met Prinsjesdag door Eline en Marjolein van kabinetszaken. Maak in de collegekamer kennis met de Gevolmachtigd minister van Aruba, Ady Thijsen. Ook zijn Ady’s coördinator welzijn en cultuur, Nuris Dabian en zijn persvoorlichter Sidney Kock aanwezig. Ben zelf vergezeld door Vincent Hillen, bestuursadviseur van wethouder Saskia Bruines. Spreken over de relaties en de samenwerking tussen onze landen.

Heb tussen de bedrijven door telefonisch overleg met raadsgriffier Lilianne Blankwaard, René van Kuilenburg (directeur Publiekszaken), woordvoerder Angela de Jong (VNG) en directeur veiligheid Hans van der Vet. Woon aan het begin van de avond de Nationale Feestdag van de Slowaakse Republiek bij in het Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade aan de Van Stolkweg. Word hartelijk welkom geheten door ambassadeur Z.E. Juraj Macháč. Luister naar vier volksliederen (Slowakije, Nederland, Europese Unie en Oekraïne) die life door drie violisten ten gehore worden gebracht. Groet een aantal bekenden, maak kennis met de Belgische consul-generaal van de Slowaakse republiek Gunnar Riebs en neem afscheid.

Neem later op de avond, langs digitale weg, deel aan een vergadering van het veiligheidsberaad. Koppel na afloop de resultaten terug aan de directieleden van de veiligheidsregio Haaglanden.