Maandag 13 juni

Ochtendwandel in de wijk. In korte broek en hemd. De temperatuur laat het ruim toe. Pak daarna m’n reiskoffer in. Ben vanavond laat, morgen en overmorgen in het Spaanse Sevilla. Neem als VNG-voorzitter deel aan de vergadering van het ‘executive bureau’ (het algemeen bestuur) van de wereldvereniging van gemeenten United Cities and Local Governments (UCLG). Vlieg vanavond naar Sevilla.

Begin op het Stadhuis met een vergadering van de stuurgroep digitale veiligheid samen met wethouder Saskia Bruines. Doen dat in de collegekamer. Neem daarna online deel aan de vergadering van de ‘European caucus’ binnen de UCLG. Bespreek tijdens dit voorbereidende overleg met aantal Europese collega’s onder voorzitterschap van m’n Zweedse ambtgenoot Carola Gunnarsson (Sala) de agenda van de komende dagen door en spreek over de gezamenlijke inzet vanuit Europa. De secretaris-generaal van de Europese vereniging van gemeenten CEMR, Fabrizio Rossi, informeert ons over de laatste stand van zaken.

Zit aansluitend achtereenvolgens de vergaderingen voor van de Driehoek (spreken onder andere over de nationale veteranendag en alles wat daarmee samenhangt) en van de staf veiligheid. Heb een ingelast overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx. Maak samen met bestuursadviseur Bernadette van der Wal kennis met een kandidaat voor de vervulling van een vacature op het bestuurssecretariaat. Praat bij met bestuursadviseur Sjoukje Volten.

Ontvang Jacqueline van der Zwan en Remco Beekink van de International Hotel and Management School (IHMS) van het ROC Mondriaan. Draag bij aan het jubileummagazine dat binnenkort verschijnt. Spreken onder meer over Den Haag als internationaal gastvrije stad en hoe alle inwoners daaraan een bijdrage (kunnen) leveren. Prettig gesprek dat helaas door de actualiteit korter duurt dan gedacht. Fotograaf Maarten legt één en ander vast op de gevoelige plaat. Bel met Den Haag FM-presentator Nicolette Krul. Spreek met haar over een recent incident.

Gebruik rond het middaguur de lunch in The Hague Conference Centre (New Babylon) aan het Anna van Buerenplein. Maak samen met Pepijn Zaagman (directie internationaal) en Camilla van Kooten (kabinetszaken) kennis met de Nederlandse ambassadeurs André Haspels (VS), Jennes de Mol (Oekraïne), Joanne Doornewaard (Zuid-Korea), consul-generaal Annemieke Ruigrok (New York) en Guido Tielman (Taipei). De Nederlandse topdiplomaten zijn hier in verband met de jaarlijkse ambassadeursconferentie. Spreken over de vele internationale dimensies van Den Haag.

Sta even na tweeën op Schiphol in een eindeloos lange rij richting de security. Praat gezellig met een verpleegster uit Leiden die bij een vriendin in Valencia op bezoek gaat. Ontmoet na de security mijn medewerkers (en delegatiegenoten) Bert van Vijfeijken (VNG) en Stan Abma (VNG international). Vlieg met vlucht HV6729 van Transavia in een Boeing 737-800 in tweeënhalf uur naar Sevilla. Lees de New York Times van vandaag. Lang geleden. Heerlijke krant.

Landen rond acht uur ’s avonds op San Pablo, de luchthaven van Sevilla. Bezoek de stad voor de tweede keer (was er dinsdag 26 februari 2019 voor het eerst, gedurende één lange conferentiedag). Het is rond de 42 graden Celsius. Bloedheet dus als ik de vliegtuigtrap afloop. Begrijp dat het de ergste hittegolf is – die voor de zomer plaatsvindt – in zeker twintig jaar. Gaan meteen door richting hotel. Overal in de stad zie je het wapen van Sevilla.

Met daarop de spreuk ‘NO8DO’ of te wel ‘Zij heeft me niet verlaten’. Mooi. Checken in bij Inglaterra aan de Plaza Nueva. Krijg een kamertje op de tweede verdieping. Bel met m’n woordvoerders Jan Sinnige en Angela de Jong (VNG). Avondeet iets eenvoudigs in het restaurant van het hotel met Stan en Bert. De airconditioning op mijn kamertje blijkt het niet doen. ‘Verhuis’ naar de vierde verdieping. Het is niet anders. Bel met m’n moeder en – over een met spoed te ondertekenen brief – met Leonard Geluk (algemeen directeur VNG). Lig op tijd in bed.