Maandag 13 maart

Het waait stevig als ik op m’n fiets richting het zwembad rijd. Begin op mijn werkkamer in het Stadhuis met een overleg via MS Teams met ambtgenoot Ahmed Aboutaleb en de sportwethouders van onze steden: wethouder Hilbert Bredemeijer van Den Haag en wethouder Faouzi Achbar van Rotterdam. Bespreken de samenwerking op sportgebied. Lopen een aantal ontwikkelingen langs waar we samen mee aan de slag kunnen. Drie vergaderingen vullen vervolgens de gehele maandagochtend. Die van de staf Veiligheid, de driehoek en van het dagelijks bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Laatstgenoemde vergadering staat dit keer onder voorzitterschap van diezelfde Ahmed Aboutaleb.

Maak ’s middags kennis met een inwoonster die kandidaat-burgemeester in een (andere) gemeente is. Leuk gesprek. Praat in het ‘secaba’ bij met een paar naaste medewerkers. Verheug me in en over de terugkeer van chef kabinet Eline én over het blijde nieuws van Bernadette. Heb agendaoverleg met Pauline en Eline. Kijk online met leden van de Europese vereniging van gemeenten (CEMR) terug op de ‘retreat’ van de wereldvereniging van gemeenten (UCLG) afgelopen 23 en 24 februari in Barcelona. Niet iedereen kon daarbij zijn; belangrijk om hen die er niet waren bij te praten. Spreken onder meer over de aangenomen statements over de aardbeving in Turkije en Syrië, over een jaar oorlog in Oekraïne en hoe we als wereldvereniging meer gezamenlijk naar buiten kunnen treden. Koppel na afloop terug met Jessie Post van VNG Internationaal.

Maak in mijn werkkamer kennis met Ludwig Decamps en Wiebe Nauta van het NATO Communications and Information Agency (NCIA) dat is gevestigd aan de Oude Waalsdorperweg. Er werken zo’n 500 mensen bij de Haagse vestiging (“We help NATO keep its technological edge”).

Ontvang aansluitend de bouwers Ab en Kevin van het Vreugdevuur Scheveningen in de collegekamer. Voor Ab is het de laatste keer dat hij het vreugdevuur hielp organiseren. We blikken samen terug op het verloop van het vreugdevuur. Vanwege de door het KNMI voorspelde harde wind tijdens de jaarwisseling is het vreugdevuur op 30 december ontstoken. Dat is goed verlopen. Kevin gaat de komende maanden aan de slag met de vergunningen voor de volgende jaarwisseling.

Praat in mijn werkkamer bij met goede bekende Ria Boere. Ria is inmiddels 17 jaar wethouder in gemeente Krimpenerwaard. Spreken over de beroerde (structurele) financiële situatie van gemeenten in de nabije toekomst en hoe we daar in het verband van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verbetering in kunnen brengen. Wordt vervolgd.

Ontvang vervolgens in de collegekamer Fatima Faïd (fractievoorzitter) en Gezal Karebekir (fractievertegenwoordiger) van de Haagse Stadspartij. Tristan (directie Veiligheid) vergezelt me. Onderwerp van gesprek is de veiligheid van de verschillende internationale gemeenschappen in Den Haag.

Blik daarna, net als met de bouwers van Scheveningen, samen met Pascal en Michel terug op het verloop van het vreugdevuur in Duindorp. Ook zij zijn tevreden met het verloop van het vreugdevuur. Spreken af dat we voor een succesvolle nieuwe editie gaan.

Ontvang ten slotte aan het begin van de avond de Oekraïense ambassadeur Z.E. Maksym Kononenko. De ambassadeur verruilt, na ruim een jaar in Nederland te hebben gediend, Den Haag voor Kyiv. Waardevol om persoonlijk afscheid te kunnen nemen. Wens hem alle goeds.

Bel in de loop van de avond terug thuis met wethouder Robert van Asten.