Maandag 13 september

Trek m’n zwembaantjes om zeven uur en fiets naar huis. Op het Stadhuis begint de week met een vergadering van de driehoek met de politie en het OM in de raadzaal. Lawrence, Mariska, David en Yassin informeren de driehoek over het stadsdeel Laak. Gooi m’n agenda om en ontvang wethouder Bert van Alphen samen met gemeentesecretaris Ilma Merx. Bert informeert mij over zijn voorgenomen terugtreden als wethouder. Even na elven volgt een ingelaste collegevergadering over de collegereactie op het rapport van bureau Berenschot over de stichting Energieacademie. Bert’s mededeling dat hij zal terugtreden als wethouder leidt tot begrijpelijke emotievolle reacties van zijn collega’s.

Begeef me rond het middaguur naar de Alexander Gogelweg. Woon op uitnodiging van Olga Ragamin in de Israëlische residentie de informele afscheidslunch bij van H.E. Naor Gilon. Naor wordt ambassadeur in India. Dank hem voor de goede samenwerking. Ontvang, terug op het stadhuis, Jaap Schut. Jaap is een ware muziekliefhebber. Hij nam jaren geleden het initiatief voor het RockArt Museum. Kom hem regelmatig tegen bij bijzondere ‘pop momenten’ in de stad. En dat zijn er nogal wat gezien de pophistorie die onze stad rijk is. Jaap komt niet alleen. Ook Arlette (assistent productie), Edwin (cameraman) en Marcel (productie) zijn er. Zij maken een documentaire voor de NPO (‘Het uur van de Wolf’). Eerbetoon aan de Golden Earring is het onderwerp. Steek m’n bewondering niet onder stoelen of banken. Krijg na afloop van Jaap een exemplaar van het boek

Tussen de bedrijven door bellen premier Mark Rutte en minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus.

Twee (digitale) stafvergaderingen volgen: de staf bovenlokale netwerken en de staf burgerzaken. Heb het wekelijkse Secaba overleg. Bespreek met naaste medewerkers de afgelopen en komende week. Vertrek in de loop van de middag naar het Kunstmuseum aan de Stadhouderslaan. Daar vindt de jaarlijkse G4 collegeconferentie plaats. Heb in de Berlagekamer een kort vooroverleg met ambtgenoot Ahmed Aboutaleb (Rotterdam). Ahmed is de beste burgemeester van de Wereld werd vandaag bekend, dit geheel terzijde. Sta buiten voor het museum Maarten Brakema van Omroep West te woord. Onderwerp: het terugtreden van wethouder Bert van Alphen. Benadruk de positieve rol van Bert in het college. Hij is een teamplayer. Bert nam een hard, maar zuiver besluit door zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen. Het college heeft daar respect voor. Respect dat Bert als persoon en voor zijn inzet voor de stad verdient. Dan begint het officiële programma van de conferentie. Den Haag was het afgelopen jaar voorzitter van de G4. Geef vanavond het stokje over aan ambtgenoot Femke Halsema (Amsterdam). Verwelkom de colleges van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in de Levie Lassenzaal van het Museon. Beluisteren een inleiding van Bas Heijne (‘We gaan het eerst oplossen en dan kijken we wel welke gedachten wij er bij verzinnen’) en twee paneldiscussies. De eerste over kansengelijkheid met de wethouders Marjolein Moorman (Amsterdam) en Sven de Langen (Rotterdam) en de secretarissen-generaal Marjan Hammersma van OCW en Loes Mulder van SZW. In de Tuinzaal van het Kunstmuseum volgt een paneldiscussie over verstedelijking met wethouders Anne Mulder (Den Haag) en Klaas Verschuure (Utrecht) en secretarissen-generaal Jan-Hendrik Dronkers van I&W en Maarten Schurink van BZK. Museumdirecteur Paul Broekhof spreekt, net als premier Mark Rutte. Rens de Jong treedt op als gespreksleider. Gebruiken ondertussen het avondeten. Draag aan het eind van de bijeenkomst de hamer over aan Femke en voorzie alle gasten bij het afscheid van een setje Zwampenade van de Haagse Zwam in de smaken puur, zoet en pittig. Voor elk(e) bestuursstijl wat wils. Handel, terug thuis, de stukken af uit de Stadhuistas. Bel met m’n ouders, met Maarten Hinloopen en met ambtgenoot Michel Bezuijen (Zoetermeer).