Maandag 14 december

Begin de week zoals gebruikelijk met een ochtendwandeling in de buurt. Heb op het Stadhuis het wekelijkse ‘secaba’overleg met een aantal naaste medewerkers. Het is de laatste week voor dat de gemeenteraad met kerstreces gaat. Er is veel te bespreken. Loop naar de raadzaal voor een vergadering van het regionaal voorbereidend bestuurlijk overleg COVID-19. Gevolgd door een vergadering van de lokale driehoek. Youssef (politie) brengt ons op de hoogte van de actualiteit. Terug op mijn werkkamer krijg ik een mondkapje met de beeltenis van Haagse Harry erop. Ga naar de entresol in het Atrium. Neem uit handen van Sjaak Bral en RJ Rueb, broer van (wijlen) Marnix Rueb, het allereerste exemplaar in ontvangst van een poster van Haagse Harry. Eervol. De poster is onderdeel van de gemeentelijke campagne ‘Den Haag tegen Corona‘. De campagne is in negen talen beschikbaar. Vandaag komt de ‘allereerste‘ taal er bij: het Haags. Komende woensdag bevindt een poster van Haagse Harry zich als bijlage in de gratis huis-aan-huiskrant De Posthoorn. De poster is ook te downloaden op denhaagtegencorona.nl/posterthuis. Spreek erover met Maaike Kraaijeveld van AD Haagsche Courant en met Maarten Brakema van Omroep West. Léon van Improx Solutions maakt een filmpje voor de gemeente Den Haag.

Foto: Frank Jansen

Een korte vergadering van de staf Veiligheid volgt in de collegekamer. Moet dan m’n agenda omgooien in verband met een ingelaste extra (digitale) vergadering van het Veiligheidsberaad. Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus informeert de leden van het beraad vertrouwelijk over de maatregelen die het kabinet vanavond zal aankondigen. Voorzie rond het middaguur een aantal stukken van een handtekening en race dan naar het provinciehuis in Utrecht voor een vergadering van het Algemeen Bestuur van het Instituut Fysieke Veiligheid en twee lange vergaderingen van het Veiligheidsberaad. Zit in de Statenzaal dit keer vlak bij waarnemend ambtgenoot Peter den Oudsten (Utrecht). Hij neemt voor de laatste keer deel aan de vergadering.

Breek, net als vorige week, een lans voor het organiseren van vuurwerkinleverpunten. Overhandig intussen tijdens een van de schorsingen aan ambtgenoot Ahmed Aboutaleb de poster met Haagse Harry. Hij is er blij mee.

Neem aan het eind van de middag, als voorzitter van de VNG, deel aan een digitale vergadering van het Bestuurlijk Overleg Financiële verhoudingen (BOFv). Spreek, samen met de collega’s van het IPO en de Unie van Waterschappen met minister Kajsa Ollongren en staatssecretaris Hans Vijlbrief. Neem onderweg terug deel aan een (digitale) vergadering over het manifest ‘Kom op voor de meest kwetsbare gebieden’ onder voorzitterschap van ambtgenoot Jan Hamming (Zaanstad).

Ben op tijd terug op mijn werkkamer in het Stadhuis om de toespraak van premier Mark Rutte te volgen. Het is de tweede keer tijdens de coronacrisis dat de minister-president het land toespreekt vanuit het Torentje. De situatie is ernstig. Het aantal besmettingen is fors toegenomen, de ziekenhuizen raken (over)vol en reguliere behandelingen moeten worden uitgesteld. Tegen deze achtergrond kondigt het kabinet ingaande middernacht tot ten minste 19 januari een bijna totale lockdown af – de strengste tot nu toe. Heb tijdens de toespraak voortdurend contact met Chiu Man (politie). Begrijp dat een aantal personen in de buurt van de Hofvijfer demonstreert. De demonstratie is niet aangekondigd. Aanvankelijk is het een klein groepje mensen, al snel wordt het groepje groter en (vooral) luidruchtiger. Geluid over water … Besluit iets na zevenen de demonstratie op de Korte Vijverberg door de politie te laten ontbinden. Hetgeen geschiedt. Sta na de toespraak van de premier op de entresol in het Atrium vertegenwoordigers van de media te woord. Spreek met Maarten Brakema van Omroep West en Anne Kompagnie van AD Haagsche Courant. Strekking: het wordt helaas een sobere eindejaarsperiode voor ons allemaal, maar het is en blijft belangrijk dat wij de maatregelen naleven en er voor elkaar zijn – al is het op afstand. Ga naar huis. Ben net op tijd om online een ingelaste extra vergadering van het presidium van de gemeenteraad bij te wonen. Aan de orde is de vraag of de gemeenteraadsvergadering van aanstaande woensdag volledig digitaal zou moeten plaatsvinden in verband met de actualiteit van eerder vanavond. Duik na afloop in de inhoud van de (loodzware) stadhuistassen.