Maandag 14 november

Begin op het Stadhuis met de wekelijkse bijeenkomst van het ‘secaba’overleg. Met de secretaresses, en de medewerkers communicatie, bestuursadvisering en kabinet neem ik de komende week door. Woordvoerder Jan heeft een trainee mee, Céline van de Haterd. Céline wil woordvoerder worden. wens haar veel succes. Weet inmiddels dat oorlogsveteraan en ereburger van Den Haag Rudi Hemmes is overleden. Spreek met raadscommissievoorzitter Robin Smit en de medewerkers Carla van der Woude en Mehmet Yücel van de raadsgriffie over de logistiek rond de commissie Bestuur. Goed om te doen. In de collegekamer volgt de vergadering van de driehoek. Onder andere Pieter-Jaap Aalbersberg en Raoel Nanhekhan (NCTV) zijn te gast. Een vergadering van de staf veiligheid volgt en via Webex een vergadering van de stuurgroep rivaliserende jeugdgroepen met de burgemeesters van Zoetermeer en Delft. Gebruik op mijn werkkamer de lunch met oud-collega Reny Dijkman. Neem de logistiek van een aantal bijeenkomsten door met Camilla en Eline van kabinetszaken. Maak kennis met Lilian Kusters van Stadsherstel. Ontvang Minka Kaszó, actief lid van de vereniging kinderen van verzetsdeelnemers 1940-1945.  Krijg na afloop haar gedichtenbundel ‘De aarde herinnert zich’ kado.

Heb in de loop van de middag via MS Teams een bilateraal overleg met de algemeen directeur van de VNG, Leonard Geluk. Spreek in de collegekamer samen met wethouder Mariëlle Vavier met de redacteuren van een boek over het onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Den Haag waartoe de gemeenteraad medio 2021 besloot. Medewerker Natasja Schaap begeleidt de bijeenkomst.

Woon in de Willemshof aan de Nassaulaan het begin bij van de startbijeenkomst van de denktank Nederland 2040 van de VNG.

Verlaat de bijeenkomst om een bezoek te kunnen brengen aan het International Women’s Contact (IWC) in het Leonardo Royal Hotel aan de Van Stolkweg.

Word ontvangen door IWC president Lany Pradjarahardja en Nora Stehouwer. Zij vertellen mij over het IWC dat 44 jaar geleden (in oktober 1978) is opgericht. Het is een sociale en culturele club met als doel contact en vriendschap te bevorderen tussen vrouwen uit het buitenland en internationaal georiënteerde Nederlandse vrouwen. Het IWC telt zo’n 300 leden, uit 60 landen en wordt volledig gerund door vrijwilligers. Het IWC organiseert evenementen, lezingen, excursies en andere activiteiten. Draag bij aan de bijeenkomst met een verhaal en gesprek over Den Haag als internationale stad, vroeger en nu.

Krijg na afloop van een aantal dames die aan een tafel nuttige handwerken verkopen voor het goede doel een paar sokken (Rudolph’s socks, one size fits all) kado. Aardig.

Verwelkom even na zessen op de entresol bij de foyer van de raadzaal de deelnemers van de tweedaagse conferentie van het Strong Cities Network.

De titel van de conferentie luidt: ‘Transatlantic Mayoral Dialogue on Preventing Hate, Extremism, and Polarization, and Safeguarding Local Democracy’. Onder hen een groep burgemeesters van Amerikaanse steden die in het verleden te maken hadden met terroristische aanslagen. Begrijp tussen de bedrijven door Dat een paar Amerikaanse ambtgenoten een valse start beleefden. De brandweer moest hen bevrijden uit een lift die vast stond.

Meteen terug naar de Willemshof om de startbijeenkomst van de denktank van de VNG verder te kunnen meemaken.