Maandag 15 augustus

Ochtendwandel in 22 graden. Kom bezweet thuis. Breng m’n autootje bij de Fiat-garage aan de Sonoystraat. Ga meteen door naar het Stadhuis. Verwelkom woordvoerder Jan die terug is van vakantie. Bespreek met directeur veiligheid Hans van der Vet de laatste stand van zaken rond een aantal actualiteiten. Begroet in de naastgelegen collegekamer de leden van de driehoek. De hoofdofficier van justitie laat zich vervangen door Marjolein Hoogland. Voor het eerste agendaonderwerp sluiten ADO Den Haag directeur Edwin Rijntjes en zijn medewerker Maurice Westerwoudt aan. Leggen een verbinding met Spanje, zodat namens de eigenaar van de club, Ignacio Beristain, zich digitaal bij ons kan voegen. Bespreken vervolgens de veiligheidssituatie bij ADO Den Haag. Nader overleg is noodzakelijk. Wordt vervolgd. Spreek aan het eind van de ochtend met directeur P&O Marijke Stroucken en Marion Kortenraij van Berenschot over een voor mij belangrijke vacature die binnenkort opnieuw moet worden vervuld. Ontvang ’s middags medewerker Mei Lan Cheung op mijn werkkamer. Maak kennis en blik vooruit op de fietstocht door Den Haag Zuidwest komende donderdag. Bel met Harry Wientjes (Rabobank).

Stap op de fiets voor een tocht langs de mooiste bomen van de stad. Fietste eerder op 9 september van het vorig jaar met Leendert Koudstaal, dé ‘bomenman’ van de gemeente, een eerste route. Nu volgt deel twee. Den Haag telt ongeveer 1.300 monumentale bomen, dus er valt nog genoeg Haags groen te bewonderen. De route begint voor het stadhuis. Staan daar stil bij de bomen en beplanting in de directe omgeving. De eerste bomen en beplanting voor Amare zijn onlangs aangebracht. Leendert vertelt dat tijdens de afgelopen lange warme en droge periode extra duidelijk is geworden dat bomen voor de toekomst bestand moeten zijn tegen extremen, zoals droogte, hitte, koude, nat, stormen, strooizout en ziekten. Samen met de grote gemeenten en de universiteiten van Delft en Wageningen wordt gezocht naar de meest geschikte soorten die ook een functie hebben voor de biodiversiteit in de stad.

Bewonderen vervolgens de monumentale moerascipres op de Fluwelen Burgwal. Met de eigenaar van de boom is goed contact over onder andere het onderhoud van deze fantastisch mooie boom. Fietsen langs de laatste monumentale iepen op de Prinsengracht. Zij hebben het water van de gracht nog gezien. Spreken in het onlangs gerenoveerde park op de Koekamp met boswachter Mark Kras en teamleider Jaap Wilting over de plannen voor het nieuwe bezoekerscentrum en over de samenwerking met de gemeente. Fietsen via het rosarium op het Jozef Israëls plein en de monumentale vleugelnoten naar Clingendael. Bekijken daar een aantal monumentale bomen langs de vijver, die ook wel in de landschapsarchitectuur ‘het oog van God’ wordt genoemd. De wolken en de bomen worden fraai weerspiegeld in de ronde vijver. Een prachtige plek om een paar uurtjes mijmerend door te brengen. Helaas hebben we die tijd niet. Fietsen door naar de eerste Nederlandse Veteraanboom op de Schapenweide. Een mooi gevormde Hollandse linde, die al enkele eeuwen oud is (waarschijnlijk 1733). Op deze plek kan de linde steeds ouder worden en uiteindelijk sterven, zonder dat zij uit veiligheidsoverwegingen gekapt moet worden.

Ook educatief gezien een heel mooie boom. Dan naar het mooiste deel met oude beuken van ‘de bosjes van Zanen’. De naam komt niet van een voorouder van mij, maar van een Haagse investeerder uit de 17e eeuw.  Fietsen door de Hoenstraat waar een prachtige Japanse notenboom staat. Vervolgens in rap tempo door naar het Noordeinde waar Jeroen de Wilde ons ontvangt. In de prachtige tuin van Jeroen staat de monumentale Couperusbeuk, die helaas niet helemaal gezond meer is. Positief is, dat na het laatste bezoek de boom toch weer iets lijkt te zijn hersteld. Samen met de gemeente vertroetelt Jeroen deze zeer bijzondere boom.  Voor het geval de boom toch zal sterven zijn er stekjes en afleggers van de boom genomen. Na een rondleiding in het gerenoveerde, nog vrijwel originele monumentale pand biedt Jeroen mij een van de stekjes van de Couperusbeuk aan. Aardig.

 

Fris me thuis even op en gebruik het avondeten. Begeef me dan via de voorontvangst in het Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade aan de Van Stolkweg en het Ten Vijverpad naar het Indisch monument in de Scheveningse Bosjes. Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Na twee jaren waarin er door COVID-19 minder bezoekers de herdenking konden bijwonen, is dit jaar de herdenking weer als ‘vanouds’.

Woon voor de eerste keer in de avonduren (en met duizenden mensen) de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 bij. Doe dat samen met vertegenwoordigers van de eerste generatie (en vele anderen) en onder anderen minister-president Mark Rutte, de voorzitters van Tweede en Eerste Kamer, Commissaris van de Koning Jaap Smit en staatssecretaris Maarten van Ooijen van het ministerie van VWS. Zit naast minister van Staat Piet Hein Donner.

Begroet goede bekende en ambtgenoot Tanja Haseloop (Oldebroek).

Beluister de toespraken van onder andere de voorzitter van de stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 Thom de Graaf, van acteur en toneelregisseur Mark Rietman, van acteur Beau Schneider over zijn vader en opa die een paar jaar in gevangenschap in een kamp hebben doorgebracht, van actrice, cabaretière en zangeres Wieteke van Dort en van Flo Huijsmans, leerling van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum Den Haag (VCL). Krijg van een leerling van het VCL en van een zeekadet van het Zeekadetkorps Rotterdam de krans overhandigd die ik samen met Jaap Smit leg namens de provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag. Neem tenslotte deel aan het defilé langs het monument. Daarmee komt een mooie plechtigheid ten einde. De regenboog die tussen de donderwolken verscheen maakte het extra bijzonder. En het bleef droog. Wandel terug naar het hotel en neem afscheid van Jan (woordvoerder) en Camilla (kabinetszaken) die mij hebben begeleid.