Maandag 15 januari

Er viel vannacht natte sneeuw. En her en der veel. Zie dat in alle vroegte onderweg naar het zwembad aan de Klatteweg. Begin om negen uur met het secaba-overleg (omineus wel eens als de ‘staf’ burgemeester aangeduid) met een aantal naaste medewerkers. De rechterhand van directeur Veiligheid Herke Elbers, Jorrit van Steijn, is er voor het eerst bij. Zit, terwijl er van buiten ontzettend veel lawaai te horen is, aansluitend de vergaderingen van de driehoek en de staf Veiligheid voor.

Neem aan het eind van de ochtend uit handen van Arwind Ramautar op mijn werkkamer de ‘luxe’ editie van het boek ‘Bhagavad-gita zoals ze is’ in ontvangst. Arwind schenkt de gemeente Den Haag dit boek in het kader van 150 jaar Hindoestaanse immigratie.

Het handboek is een van de grote spirituele en filosofische klassiekers. Arwind heeft het boek in Suriname aan diverse districten aangeboden en is in Nederland inmiddels bij 15 burgemeesters op bezoek geweest. Mooi initiatief. Z’n dochtertje Kalindi is er ook.

Praat bij met Jelke Rinders, een talentvolle fotograaf met oog voor mensen. Zij deed ooit een stage bij de VNG. Bel met De Zorgcirkel (“U spreekt met Wilma van de klantenservice”). M’n moeder belt (“Weet je al wat?”). Bel met wethouder Mariëlle Vavier.

Bloomberg News werkt aan een achtergrondverhaal over Geert Wilders. Als de coalitieonderhandelingen zijn afgerond volgt wellicht publicatie. Spreek over het onderwerp via MS Teams met de Haagse correspondent Diederik Basil. Blik terug op zijn tijd als gemeenteraadslid en beginnend lid van de Tweede Kamer. Zit aan het begin van de middag in de collegekamer de vergadering voor van het dagelijks bestuur van de MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag).

Heb telefonisch contact met Susanne Leek van De Zorgcirkel. Word er blij van. Bel met m’n broer Koos. Informeer de gemeenteraad met een brief over de stand van zaken rond de explosies in Den Haag.

Reis ondertussen naar het Stadhuis van Amsterdam. Praat in de werkkamer van ambtgenoot Femke Halsema bij met haar en onze ambtgenoten Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Sharon Dijksma (Utrecht). Wandelen even voor vieren richting het Koninklijke Paleis op de Dam. Het is koud en glad. Loop met Sharon ‘armpje door’. Wonen in het Paleis met heel veel andere genodigden de jaarlijkse nieuwjaarsontvangst bij van de Koning en Koningin.

Heb telefonisch contact met raadsgriffier Lilianne Blankwaard, met locoburgemeester Robert van Asten en met bestuursadviseur Maarten Beks. Zo vliegt de eerste dag van de week voorbij.