Maandag 15 maart

Begin de week extra vroeg met een ochtendwandeling in de wijk. Ga vervolgens even na zevenen op stap. Overmorgen vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. In achtenveertig Haagse stembureaus is het vandaag en morgen al mogelijk om vervroegd te stemmen. Het is bedoeld voor mensen die door het coronavirus tot een risicogroep behoren. Zij kunnen op deze manier op een rustig moment hun stem uitbrengen. Neem om 07.30 uur een kijkje bij stembureau Juliana Plaza in de Schalkburgerstraat in Transvaal. Maak onder anderen kennis met Atalay Celenk, directeur van het Juliana Plaza. Heten samen de eerste kiezers welkom. ‘Ome Cor’ rijdt langs op zijn scootmobiel (‘Heb weinig tijd om te praten, moet vroeg openen’). Draag bij aan een korte video-opname met Atalay. Het blijft een voorrecht om te mogen stemmen. Goed te zien en te weten dat heel veel mensen al zo vroeg hiervoor op pad zijn.

Ga dan op bezoek bij het stembureau in buurthuis Sam Sam aan de Van Mierisstraat in Schilderswijk. Spreek met verslaggeefster Sandrine Thelosen van AD Haagsche Courant over de maatregelen die wij als gemeente hebben genomen om de verkiezingen zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Stembureau School2Care aan de Willem Dreespark in Laakhaven is mijn volgende locatie. Begroet de stembureauleden en spreek met Lieuwe van Slooten, journalist van Omroep West en Den Haag FM. Verlaat het stembureau op de voorgeschreven wijze via de nooduitgang. Maak na afloop kennis met schooldirecteur Cor Zandvliet. Hij vertelt over het bijzondere karakter van de instelling en verzorgt een rondleiding. De moeite waard.

Ben precies om negen uur op het Stadhuis voor het wekelijkse digitale ‘secaba’-overleg. Een drukke week wacht ons, de agenda vergt extra veel aandacht. Feliciteer chef kabinet Antoinet met haar 50e verjaardag. Loop naar de raadzaal voor een vergadering van de lokale driehoek. Een vergadering van de staf Veiligheid volgt in de collegekamer. Heb telefonisch overleg met minister Ferd Grapperhaus. Praat rond het middaguur digitaal bij met Jan-Willem Beaujean, directeur-generaal Migratie bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Maak (nader) kennis met Wim Kuijken, de nieuwe voorzitter van de Kiesraad. Pieter Jeroense, plaatsvervangend directeur van de VNG, en Pamela Young, secretaris-directeur van de Kiesraad wonen onze digitale ontmoeting bij. Gebruik een deel van de middag om nog een aantal stembureaus te bezoeken. Eerste stop is het stembureau in de Tweede Kamer aan Lange Poten. Begroet voor de ingang D66 Tweedekamerlid Rob Jetten, die toevallig langsloopt.

Volgende stop is stembureau Madurodam. Het is een unieke locatie om te stemmen. Begroet Sandrine Thelosen (opnieuw) en fotograaf Frank Jansen van het AD.

Dank alle aanwezige vrijwilligers en medewerkers die zich inzetten voor de verkiezingen. De coronapandemie maakt hun werk dit jaar niet bepaald makkelijker. Juist daarom waardeer ik hun inzet. Begroet na afloop buiten goede bekende Nicoline van den Broek-Laman Trip, die op weg is naar binnen om haar stem uit te brengen. Spreek om 14.00 uur met Jeroen Reygaert van de Belgische VRT-radio bij het stembureau in Stadsboerderij ’t Waaygat aan de Havenkade op Scheveningen. Binnen hebben de stembureauleden plezier in hun werk en werkomgeving. Bezoek tenslotte het stembureau in wijkcentrum Rehoboth aan de Nieuwe Laantjes (Scheveningen-Dorp).

Woon aan het eind van de middag twee digitale vergaderingen van het veiligheidsberaad bij. Deels in aanwezigheid van de ministers Ferd Grapperhaus en Hugo de Jonge. Zit aan het begin van de avond de digitale vergadering voor van de bestuurlijke klankbordgroep COVID-19 van de VNG. Bel ‘s avonds met m’n ouders in Edam en met politiechef Paul van Musscher.