Maandag 15 mei

Reis na m’n zwembeurt aan de Klatteweg richting het centrum van Den Haag. Op de hoek Kalvermarkt-Fluwelen Burgwal (bij de Muzentoren) staat chauffeur Ibrahim met een grote zwarte bus gereed. In deze bus – ‘The executive mobile conference Room’ – kan worden vergaderd.

En dat doen we als college van B&W vanochtend onderweg naar Oranjewoud in Friesland waar we vanaf vanmiddag tot en met morgenmiddag op retraite zijn.

Voor dat we daar zijn brengen we, nadat we de collegevergadering succesvol hebben afgerond, eerst een werkbezoek aan het buitencentrum School in Bos aan de Koningin Wilhelminalaan in Wilhelminaoord vlak tegen de Friese grens (rijden er via Diever en Oostellingwerf heen). Sinds 2021 staat het dorpje Wilhelminaoord op de UnescoWerelderfgoedlijst als een van de Koloniën van Weldadigheid. Het buitencentrum was ooit het ‘rusthuis’ van deze Koloniën.

Inmiddels is School in Bos een stukje Den Haag in Drenthe. Al 50 jaar bezoeken vele honderden Haagse scholieren deze groene oase voor hun jaarlijkse schoolreis. Zij leren hier van alles over dieren, grondstoffen, voedsel en onze voorouders. Elk jaar verblijven bijna 90 klassen een kleine week in dit mooie pand. Intensief begeleid door betrokken medewerkers. Veel leerlingen maken zo voor de eerste keer kennis met de wereld buiten onze stad. Deze week zijn er twee schoolklassen op kamp bij School in Bos.

Teamleider Lydia de Vin en haar collega’s ontvangen ons allerhartelijkst. Stadsarcheoloog en afdelingshoofd Corien Bakker is er ook. Krijgen een rondleiding over het terrein. Wandelen over de Vlinderberg. Zien hoe je speerpunten maakt. Vlechten een mandje. Doen aan boogschieten of maken een vuur. Het zonnetje schijnt. Eten brandnetelsoep uit een trechterkelk. Leuk bezoek.
Ga ten slotte met alle leerlingen uit de groepen 7 en 8 op de foto. Doen dat op het bordes aan de voorkant. Poseer ook met de leden van Lydia’s team voor de gevoelige plaat.

Mag voor de gelegenheid – ambtgenoot Rikus Jager (Westerveld) gaf toestemming – het ambtsketen dragen. Lydia’s dochter Eeke is er ook. Ze heeft zich in een speciaal kostuum gekleed ter ere van het 100-jarige bestaan van haar school De Bron in Nijensleek. Ook een foto waard.

Rijden dan door richting de Koningin Julianaweg in Oranjewoud waar we in de loop van de middag inchecken bij Parkhotel Tjaarda (‘Natuurlijk gastvrij’). Hier begint bij aankomst de eigenlijke retraite onder begeleiding van Maureen Hendriks. Spreek tussen de bedrijven door via MS Teams met een aantal naaste medewerkers om hen te informeren over de besluiten naar aanleiding van de collegevergadering. Bel met Melenie van het bestuurssecretariaat.

Neem aan het eind van de middag deel aan een bestuurlijk overleg met de wethouders Anne Mulder en Hilbert Bredemeijer over een actualiteit. De medewerkers zijn via MS Teams aangesloten. Heb na het avondeten – we genieten onder andere van speciaal gemaakt Woudster BierBostel bôle (brood) – om negen uur via MS Teams een overleg met Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG. Bespreek met hem – en de collega’s Sharon Dijksma en Saskia Bruines uit het bestuur – de actuele (financiële) situatie voor gemeenten op weg naar het VNG-jaarcongres in juni. Deel op Instagram het videoportret dat Ferry Floor en cameraman Thomas Berkhout onlangs maakten toen ze op bezoek kwamen in het Stadhuis. Lig op tijd op bed.