Maandag 15 november

Vlieg even na achten in een KLM-cityhopper (Embraer 190) met vlucht KL1665 naar Barcelona. Als ik geland ben op de luchthaven van Barcelona (Josep Tarradellas Barcelona–El Prat Airport) zie ik dat Marjan van Loon (president-directeur Shell) heeft gebeld. Laat haar onmiddelijk weten dat ik inmiddels weer beschikbaar ben. Terwijl ik bepakt en bezakt het vliegtuig uitloop en richting de bagagehal wandel belt ze meteen. Marjan informeert me over de actualiteit rond Shell. Ben niet blij met het bericht. Vraag m’n bestuursadviseur Bernadette zo snel mogelijk de locoburgemeester, de wethouder van Economische Zaken en de gemeentesecretaris te informeren. Ben in Barcelona in verband met de jaarlijkse World Council van de wereldvereniging van gemeenten UCLG. Beleidsadviseur Stan Abma (VNG international) haalt me op. Drinken op het terras van La Tramoia een kop koffie. Meteen aan de slag. Nemen de agenda van vandaag en morgen door. Snel door naar Hotel Colón aan de Avenida Catedral. Het ligt in het stadscentrum, met uitzicht op de kathedraal en op loopafstand van het Stadhuis (aan Plaza Sant Jaume) van Barcelona en het kantoor van UCLG.

Barcelona

Fris me op in m’n hotelkamer en wandel aan het eind van de ochtend via het Stadhuis naar het kantoor van de UCLG.

UCLG

Woon er (digitaal) de vergadering bij van het Financial Management Committee, voorgezeten door ambtgenoot Berry Vrbanovich (Kitchener, Canada). Aan het begin van de middag volgt in een vergaderzaaltje in het fraaie monumentale Stadhuis een vergadering van de European caucus Secretaris-generaal Frédéric Vallier en zijn attaché Martin Revault  zitten klaar. De Europese collega’s nemen onder voorzitterschap van ambtgenoot Carola Gunnarson (Sala, Zweden) de agenda door.

Elders in het stadhuis volgt een vergadering van de ‘Presidency’. De vergadering is besloten, dat wil zeggen, alleen de president, de co-presidenten en de special envoys mogen de vergadering bijwonen. Op de agenda staan onder anderen ’the updated 2021 Presidency report‘, ’the Priorities for the World Council’ en ‘discussions on the situation of the Presidency’. Dat laatste omdat UCLG-president en ambtgenoot Mohamed Boudra (Al Hoceima, Marokko) besloot na 18 jaar niet langer als burgemeester verkiesbaar te zijn en dus ook te moeten terugtreden als onze president. Wij moeten een oplossing vinden om voor de laatste elf maanden van dit ‘presidency’ plaatsvervanging te regelen. Het is even zoeken. Het vergt enige discussie, maar… in the spirit of dialogue, in the spirit of Durban and in the spirit of colloboration …’ lukt het iets te verzinnen. Het huidige bestuur zal de komende elf maanden om beurten de rol van president overnemen. Mij is gevraagd om in 2022 in de maanden augustus, september en oktober namens de VNG de rol van president waar te nemen. In deze periode valt het driejaarlijkse wereldcongres. Het is de 7e editie van het wereldcongres en vindt plaats in het Zuid-Koreaanse Daejeon. Op het wereldcongres komen zo’n 3.000 vertegenwoordigers van lokale overheden van over de hele wereld samen.

Woon tenslotte aan het begin van de avond in dezelfde prachtige zaal de bredere Presidency meeting bij. Hier zijn ook alle vice-presidenten en secretarissen-generaals van de regionale secties aanwezig. Bezoek na afloop in een andere fraai gedecoreerde zaal uit 1373 (!) (el Saló de Cent de l’Ajuntamiento de Barcelona) de ontvangst van ambtgenoot en gastvrouw Ada Calau. Wandel redelijk op tijd terug naar het hotel. Het is mooi geweest, zoek m’n bed op en val snel in slaap.