Maandag 16 november

Begin de week met een wandeling door de buurt. Heb in alle vroegte een kort telefonisch overleg met ambtgenoot Marja van Bijsterveldt (Delft). Het wekelijkse ‘secaba’overleg met een aantal naaste medewerkers volgt. Vandaag voor het eerst met goede bekende Sjoukje Volten. Verheug me op haar komst. Het is haar eerste werkdag als bestuursadviseur bij de gemeente Den Haag. Loop naar de raadzaal voor het regionaal voorbereidend bestuurlijk overleg COVID-19. De vergadering van de lokale driehoek volgt. Districtschef van politie Anil informeert ons over de actualiteit. Loop terug naar de collegekamer voor een vergadering van de staf veiligheid. De vergadering duurt langer dan gebruikelijk. Veel te bespreken.

Ontvang een filmpje van de Spaanse ambassadeur, H.E. María Jesús Alonso Jiménez. Zij heette een hoge gast uit Spanje welkom in Den Haag. Wandel naar en vervolgens door de Grote Marktstraat. Doe dat in verband met de Dag van de Ondernemer 2020 op verzoek van van MKB Den Haag. Maarten Brakema van Omroep West neemt een video-boodschap op. Ben me bewust van de moeilijke tijd die ondernemers doormaken. Heb respect voor de creativiteit en hun doorzettingsvermogen. Vertel er over in de video. Bel, terug op mijn werkkamer, met ambtgenoot Ahmed Aboutaleb (Rotterdam). Geef een telefonisch interview aan journaliste Maud Beucker Andreae voor het magazine FD persoonlijk. Maud schrijft een artikel over het nut en plezier van het bijhouden van een dagboek, vooral in deze coronatijd. Ben als ‘dagboekschrijver’ uitgenodigd iets te vertellen over mijn ervaringen. Bel met m’n ambtgenoten Michel Bezuijen (Zoetermeer) en Rob Metz (Soest). Ga aan het begin van de middag, samen met Wesley van kabinetszaken, richting Plein 1813. Maak kennis met H.E. Joanne Roper, de nieuwe ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk. Spreken onder andere over de Invictus Games. Gaan na afloop samen op de foto naast de vrolijk gekleurde fiets van de ambassadeur.

Breng op de terugweg naar het Stadhuis een spontaan bezoek aan Gastropub van Kinsbergen aan het Prins Hendrikplein. Vandalen maakten afgelopen weekend de kersthuisjes bij de zaak volledig kapot. Ook de decoraties in de huisjes werden vernield. Door Patrick en Lara staan de huisjes er vandaag weer mooi bij. Heropen op hun verzoek de huisjes symbolisch door een handje sneeuw over de kado’s te strooien. Goed te weten dat ondernemers, in deze moeilijke tijd, snel de draad weer oppakken. Diep respect.

Neem, terug op het Stadhuis, een paar logistieke zaken door met medewerker Annet Snel. Maak kennis met Joke van Lonkhuijzen-Hoekstra en Cor Bos van het Rode Kruis. De bestuursadviseurs Eline (VNG) en Sjoukje (gemeente Den Haag) vergezellen me. Neem (digitaal) deel aan het eerste deel van het Haags MRDH-overleg van gemeenteraadsleden en wethouder Robert van Asten. Zit aansluitend de vergadering voor van de Interbestuurlijke Klankbordgroep Corona in mijn rol als voorzitter van de VNG. Heb telefonisch overleg met minister Tamara van Ark (voor Medische Zorg en Sport) in verband met de coronacrisis. Race naar Utrecht. Woon er ‘s avonds de vergadering bij van het Veiligheidsberaad in het provinciehuis aan de Archimedeslaan. Bel onderweg met Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL. Koppel na afloop digitaal terug naar Annet, Esther en Hans, respectievelijk de directeur van de veiligheidsregio Haaglanden, de directeur publieke gezondheid en de directeur veiligheid gemeente Den Haag. Praat bij met oud-collega Nurcan en ben redelijk op tijd terug in Den Haag.