Maandag 16 oktober

Rijd na m’n zwembeurt, een douche en een koffie to go van Max Health Club in m’n Fiatje Punto in het donker (af en toe in file en fikse regenbuien) naar Edam. Ben daar even voor achten. M’n 90-jarige moeder zit al aan het ontbijt. “Even geduld hoor, Jantje. Ja, ik weet het, dat heb je niet, maar ik moet rustig aan doen. Komt allemaal goed”, aldus Ma. Ga vanochtend met haar naar mijn dochter en haar partner in Houten. Kleindochter Florien is bij de opvang, maar het allernieuwste lid van de familie – m’n tweede kleindochter Jolein – is er wel. Genieten dus voor haar ouders, opa en overgrootoma. Simone komt rechtstreeks uit Lijnden en heeft smaakvolle cadeautjes meegebracht. Beleef een leuke ochtend. Breng Ma terug naar Edam en rijd daarna terug naar Den Haag. Kortom, een flinke rit.

Voor de gemeenteraad en het college is vandaag het herfstreces begonnen. Voor mij ligt dat net even anders. Ga in de loop van de middag naar het Stadhuis. Praat bij met Pauline van het bestuurssecretariaat en met bestuursadviseur Maarten. Heb aan het eind van de middag een overleg met vertegenwoordigers van de Haagse Islamitische gemeenschap naar aanleiding van de gebeurtenissen in het Midden-Oosten. Aanwezig zijn het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH), de Federatie Islamitische Organisaties (FIO), Diyanet en vertegenwoordigers van twee Sjiitische organisaties (Turks en Afghaans).

Directeur Veiligheid Herke Elbers en bestuursadviseur Maarten Beks vergezellen me. Delen onze zorgen over de situatie. Zoek naar mogelijkheden om ook met de moslimgemeenschap in contact te zijn en te blijven en hun opvattingen en gevoelens te horen. Het gesprek verloopt in constructieve sfeer. Zie ’s avonds, terug thuis, de voetbalinterland Griekenland-Nederland (0-1).