Maandag 17 april

Fiets heen en weer naar het zwembad aan de Seinpoststraat. Het is druk in de banen. Fiets via huis door naar het Stadhuis. Begin om negen uur met een vergadering van het zogeheten ‘secaba’ met een aantal naaste medewerkers. Nemen de agenda van de vorige en de komende week door.

Spreek daarna met Daniëlle van Biezen, Emma, Dagmar Oudshoorn en Marjolein Kuijers van Amnesty International over het portefeuilleonderdeel demonstraties. Plezierig gesprek, wordt vervolgd. Vergaderingen van de driehoek – Michiel Zwinkels en de nieuwe hoofdofficier van justitie Margreet Froberg sluiten digitaal aan – en van de staf veiligheid volgen. Praat bij met de gemeentesecretaris en de raadsgriffier.

Ontvang rond het middaguur in de collegekamer, samen met wethouder Mariëlle Vavier, Ria Oosterop en Ange de Beer. Spreken over de betekenis van de Surinaamse verzetsheld Anton de Kom. In Suriname kwam Anton de Kom op voor de sociale rechten van de bevolking. Na zijn, gedwongen, aankomst in Nederland woonde Anton de Kom enige tijd aan de Johannes Camphuysstraat en werd in de buurt van de Haagse Markt gearresteerd om vervolgens via het Oranjehotel naar Kamp Vught te worden gebracht en in Neuengamme te overlijden. Wisselen van gedachten over de verschillende initiatieven die lopen om hem op passende wijze te gedenken.

Bel met voormalig woordvoerder Sjoukje Volten. Fiets met bestuursadviseur Maarten richting de Hooftskade. Ga aldaar op bezoek bij het Wereldhuis. Projectmedewerker Yasmine Soraya stelt me voor aan een aantal van de vrijwilligers en bezoekers van het Wereldhuis. Het Wereldhuis is een plek in Den Haag waar mensen zonder verblijfsvergunning terecht kunnen, voor steun en advies of om elkaar te ontmoeten. Het is een project van Stek, stichting voor Stad en Kerk. Huismeester Mssiyeh en Yasmine laten mij het pand zien waar bezoekers beneden worden ontvangen tijdens spreekuur. Maak onder andere kennis met directeur Derk Stegeman en coördinator Lizebeth Melse. Spreken over het Wereldhuis en de positie van mensen zonder verblijfsvergunning in Den Haag. Ga na afloop buiten in het zonnetje op de foto met een aantal bezoekers en vrijwilligers. Het Wereldhuis bericht erover op Instagram. Leerzaam bezoek.

Fiets, samen met bestuursadviseur Bernadette, vanaf het Wereldhuis naar de Dr. Lelykade in de Scheveningse haven. Stap aan boord van de SCH236 (Noordster) in de Tweede Haven. Spreek er samen met wethouder Anne Mulder en Martiene Branderhorst (algemeen directeur Stadsbeheer) met een aantal reders, waaronder Gerard (rederij Van der Zwan), Henk (rederij Groen), Gerrit (rederij Vrolijk), Bert (voorzitter risicomanagementteam) en Miranda (constructiebedrijf Boeg/Boeg Nautic). Spreken over de nieuwe Havenverordening en alles wat daar vervolgens bij komt kijken. Nuttig overleg. Fiets via de Keizerstraat – doe er een paar boodschappen – richting huis.

Neem aan het eind van de middag via MS Teams als VNG-voorzitter deel aan een overleg met mijn collega-voorzitters Jaap Smit en Rogier van der Sande van het IPO en de Unie van Waterschappen. Bespreek aan het begin van de avond via MS Teams met wethouder Mariëlle Vavier een aantal zaken uit onze beide portefeuilles. Bel later op de avond met ambtgenoot Leendert de Lange (Wassenaar) en met m’n moeder in Edam. Begin met het lezen van de teksten van de 33 toespraken voor de komende lintjesregen. Deze bezigheid vult de rest van de avond.