Maandag 17 januari

Hoewel de zwembaden sinds vandaag weer open zijn, maak ik toch een ochtendwandeling. Moet namelijk vroeg weg en de tijd tussen het opengaan van het zwembad en mijn vertrektijd is – helaas – te kort. Het weer is helder en er is volle maan.

Begin m’n werkweek in alle vroegte aan de Verdilaan in Naaldwijk. Daar is het gemeentehuis van de gemeente Westland gevestigd. Spreek in de – voor de gelegenheid verkleinde – raadzaal samen met ambtgenoot Ahmed Aboutaleb in de rol van MRDH-voorzitters en gedeputeerde Frederik Zevenbergen met onze gastheren wethouder Pieter Varekamp en ambtgenoot Bouke Arends. Van de zijde van de MRDH zijn ook Christel Mourik en Marc Rosier aangeschoven. Onderwerp van gesprek zijn onze gezamenlijke ambities rond lightrail.

Race terug naar Den Haag. Bel met medewerker Bert van Vijfeijken (VNG). Zit de (digitale) vergadering van de driehoek voor. Namens de politie praat districtschef René – vaak muzikaal, maar vandaag even niet – ons bij over de actualiteit. Een vergadering van de staf veiligheid volgt. Spreek aan het begin van de middag met mijn naaste medewerkers in het wekelijkse Secaba overleg. Maak via MS Teams samen met VNG-collega èn wethouder Lot van Hooijdonk (Utrecht) (nader) kennis met de minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal. Het multidisciplinaire team binnen de gemeente dat verantwoordelijk is voor de website waarop dit weekboek verschijnt, is mijn volgende gast. Eric, Maaike, Bart, Petra Jan, Ricardo, Yoeri en Hicham vertellen over hun inspanningen om de website up en running te houden. Goed om ze te spreken. Begrijp uit hun verhalen dat het allemaal nog zo eenvoudig niet is.

Praat bij met gemeenteraadsgriffier Lilianne Blankwaard. Maak (nader) kennis met Evert Blaauwendraad, eigenaar van de Karwei bouwmarkt aan de Uitenhagestraat in Transvaal. Ontmoette hem eerder tijdens een ondernemersontbijt in Lalezar aan het Hobbemaplein. Een overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx, Robin Aerts (juridische zaken) en de bestuursadviseurs Ingrid van der Heijden en Bernadette van der Wal over een actualiteit volgt. Breng m’n stem uit op de Haagse kandidaat voor ‘Jonge ambtenaar van het jaar 2022’ Michelle Kames mede naar aanleiding van haar ‘update’.

Sluit aan het begin van de avond digitaal aan bij een vergadering van de gemeentelijke klankbordgroep van de VNG. De vergadering heeft deze keer de vorm van een themasessie met medewerking van de WRR.

Heb telefonisch overleg met de algemeen directeur van de VNG Leonard Geluk en met de wethouders Martijn Balster en Saskia Bruines. Inmiddels thuis neem ik ’s avonds, langs digitale weg, deel aan een vergadering van het veiligheidsberaad. Heb het idee dat onze pleidooien en adviezen aan dovemansoren zijn gericht. Koppel terug aan de Haaglandse veiligheidsdirectie. Tussen de bedrijven door belt m’n vader. Volgende week dinsdag kan een volgende stap gezet worden waar het zijn fysiek betreft. Zijn we blij mee.