Maandag 18 maart

Zwem in alle vroegte aan de Klatteweg. De tramaanslag in Utrecht is vandaag vijf jaar geleden. Woon op uitnodiging van ambtgenoot Sharon Dijksma de herdenking bij. Zit onderweg via MS Teams de wekelijkse vergadering van de driehoek voor. Drink vlak voor aankomst met kabinetschef Eline en kamerbewaarder Marcel een kopje koffie bij Van der Valk aan de Winthontlaan op Kanaleneiland. Verzamelen vervolgens bij het hoofdkantoor van Slachtofferhulp Nederland aan de Moeder Theresalaan. Aangrijpend om betrokkenen, de familieleden van de slachtoffers, de hulpverleners en de bestuurlijk betrokkenen van toen bij de tramaanslag weer te zien. Lopen gezamenlijk naar het monument aan het 24 Oktoberplein waar de burgemeester de aanwezigen toespreekt. Een minuut stilte volgt. Indrukwekkend. Spreek na afloop met een aantal (Utrechtse) media over die dag vijf jaar geleden. Onder anderen met Hans-Peter Lassche ‘U in de Wijk Kanaleneiland’.

Praat, terug in het hoofdkantoor van Slachtofferhulp, na met direct betrokkenen en ontvang het boek ‘De stad werd stil’ van Johan Kroes. Ben hem zeer erkentelijk.

Gebruik samen met mijn voormalige woordvoerder Sjoukje Volten en voormalige kabinetschef Mariëlle de Vuijst, en de huidige woordvoerder Robin Middel en kabinetchef Eline Tops-Visser de lunch bij Meneer Potter in het voormalige postkantoor aan De Neude. Goed om bij te praten en ervaringen uit te wisselen.

Maak onderweg terug naar Den Haag via MS Teams kennis met H.E. Christine Pirenne, ambassadeur voor Nederland in Costa Rica. Bereiden de dienstreis naar San José voor in april. Het bezoek staat in het teken van deelname aan de halfjaarlijkse bestuursvergadering (‘Executive bureau’) van de wereldvereniging van gemeenten (United Cities and Local Governments) als lid van de executive presidency. Christine praat me bij over de meest actuele ontwikkelingen in de relaties tussen Nederland en Costa Rica. Zit ook via MS Teams de wekelijkse vergaderingen van de ‘secaba’ en de staf Veiligheid voor. Fiets aan het eind van de middag, terug in Den Haag, vanuit huis naar het Stadhuis.

Ontvang op mijn werkkamer de voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV), Chris van Dam. Directeur Bestuurszaken Peter, directeur Veiligheid Herke en bestuursadviseur Nathalie vergezellen me. Overhandig Chris de tekst van de aangenomen motie van de gemeenteraad. In de motie verzoekt de raad de OVV onderzoek te doen naar de ernstige wanordelijkheden op 17 februari. Chris zegt toe het verzoek morgen in de raad van de OVV te bespreken.

Fiets terug naar huis. Bereid via MS Teams samen met gemeentesecretaris Ilma Merx de vergadering van het college van B&W van morgen voor. Heb telefonisch overleg met raadsgriffier Lilianne Blankwaard en met wethouder Nur Icar. Zie later op de avond de KRO-NRCV-documentaire De Tramaanslag op NPO2.