Maandag 18 oktober - vrijdag 22 oktober

Dit is de week dat de gemeenteraad en het college vanwege de herfstvakantie reces hebben. Ben zelf gisteren aan het eind van de middag samen met Simone naar Egmond aan Zee afgereisd. Een paar dagen uitwaaien en een beetje fietsen. Logeren – als eerder – in Golfzang aan de boulevard. Hebben uitzicht op zee.

Wandel iedere ochtend heel vroeg – door weer en wind, want die zijn er- naar Zuiderduin voor m’n dagelijkse zwembeurt. Zwembadmevrouw Betty is ook dit keer steeds van de partij. Huren fietsen bij BikeMike aan de Zeeweg. Fietsen maandag via Bergen aan Zee naar Schoorl. ‘Overstekende duinen svp afstappen’ lees ik onderweg op een bord. En het klopt. De duinen steken over en afstappen is echt nodig. Drinken koffie op het terras bij ’t Trefpunt aan de Laanweg. Het zonnetje schijnt. Fietsen naar Bergen. Gebruiken de (late) lunch bij Loetje aan de Breelaan. Wandelen rond en winkelen. In een van de winkels begroeten Annemieke Kok en haar echtgenoot Piet-Hein de Sonnaville mij spontaan. Ze hebben een huisje in de omgeving en ook zij genieten van een paar vrije dagen. Leuk om hen even te zien. Moest goed kijken want witte haartjes was ik niet gewend. Time flies en toeval bestaat niet. Drinken koffie bij Wonders en fietsen terug. De zonsondergang is het bekijken waard.

Dinsdagochtend stormt, regent en waait het stevig. Bezoeken m’n ouders in Edam. Krijg nog een stapel oude Elseviers mee.

Lopen door de winkelstraten van Alkmaar en doen Abby’s aan Ritsevoort aan voor een versnapering. Aan het begin van de middag klaart het op. Maken, terug in Schoorl, een stevige fietstocht via de Heereweg en de Zeeweg naar Bakkum en Castricum. Kopen toegangskaarten en fietsen via het Noordhollands duinreservaat terug. Prachtig.

Wandelen door de Voorstraat voor een enkele boodschap, zitten op het terras van Comer en avondeten bij de Chinese Muur aan de Zuiderstraat.

Woensdag is alweer onze terugreis voorzien. Maar het loopt anders dan gepland. Reizen ’s ochtends vroeg naar Dieren. Drinken bij t’ Breudje aan het Callunaplein een kopje koffie. Wonen daarna aan de Imboslaan de crematie bij van de schoonmoeder van een goede vriendin. Simone moet voor haar werk naar Eindhoven, stap daarom zelf na afloop van de plechtigheid aan het begin van de middag in Arnhem op de trein terug naar Den Haag. Toch wel weer even wennen, zo’n mondkapje. De rest van de middag en avond gaat op aan de inhoud van de volle stadhuistas. Heb telefonisch overleg met m’n goede vriendin Ina Adema en met oud-collega Rob van Bree.

Fiets donderdag en vrijdagochtend in alle vroegte alweer door weer en wind naar het zwembad aan de Seinpoststraat. Werk donderdagochtend thuis. Heb telefonisch overleg met politiechef Paul van Musscher en met Carola van het bestuurssecretariaat. Ga donderdagmiddag naar Ypenburg. Bezoek de plek waar afgelopen maandagavond zich een drama voltrok bij de tramhalte aan de Rijswijkse Landingslaan waarbij een man helaas is overleden. Een traumatische gebeurtenis waar een aantal mensen getuige van was. Zie dat op de plek waar het gebeurde bloemen liggen en lees een aantal lieve briefjes voor het slachtoffer en voor de hulpverleners. Sta in gedachten stil bij iedereen die hierbij is betrokken. Pensionado en stadsfotograaf (uit Zoetermeer) Jan van Es blijkt er onverwachts ook te zijn. ‘Mag ik een foto maken voor de Posthoorn?’, luidt zijn vraag.

Ga meteen door naar wijkcentrum Piet Vink aan de Laan van Hoornwijck. Word bij de ingang opgewacht door Pepijn Knops (directie veiligheid). Stadsdeeldirecteur Petra Sevinga en de beheerder van het wijkcentrum Carmen van der Werf (wij blijken elkaar te kennen uit de periode dat ik bij een landelijke ondernemersvereniging werkte in Rijswijk) begroeten me bij binnenkomst. ‘U kon toch zo goed opera zingen?’, vraag ik haar. ‘Ja, dat klopt’, zegt ze. Geestig. De wereld is klein. Spreek in een vergaderruimte op de eerste verdieping onder anderen met een aantal betrokken buurtbewoners, met leden van het buurtpreventieteam, met Anouk en Richard van de politie en Mira en Duhan van het jongerenwerk. Bemerk grote betrokkenheid bij het tragische incident en bij deze jonge wijk waar een derde van de bewoners jonger is dan 18 jaar. Een van de deelnemers aan het gesprek vat het mooi en droevig tegelijk samen: ‘Ypenburg is ontdaan’.

Heb in de loop van de middag, terug thuis, via MS Teams, een overleg met ambtgenoot Hubert Bruls (Nijmegen). Bespreken in aanwezigheid van onze medewerkers Chantal de Koster en Willem Boerma een paar onderwerpen die zowel de VNG als het Veiligheidsberaad raken. Heb telefonisch overleg met gemeenteraadslid Tahsin Çetinkaya (Islam Democraten) en met communicatieadviseur Annelou van Egmond. Zie ’s avonds flarden van de voetbalwedstrijd Feijenoord-Union Berlin (3-1). Bel in de rust met m’n vader. Hij is redelijk tevreden.

De vrijdag staat na het zwemmen in het teken van een lange fietstocht langs de pedicure aan de Dibbetstraat, de opticien aan de Thomsonlaan en kapper Nigel aan de Korte Houtstraat. Koop onderweg aan de Fahrenheitstraat drie exemplaren van de allernieuwste Asterix&Obelix. De 39e editie heet ‘Asterix en de Griffioen’.

Eentje is voor mij zelf (heb alle andere 38 ook). De andere twee zijn voor m’n dochter en zoon. Haal tenslotte een bos rozen bij ‘Au petit pont’ aan de Mauritskade.

Werk de rest van de middag thuis. Bel (terug) met Frits Wester (RTL), verricht leeswerk en een aantal huishoudelijke klussen. Zie ’s avonds de dames van het Nederlands voetbalelftal uit met 8-0 winnen van Cyprus. Chapeau.