Maandag 19 februari

Goed geslapen. Helaas gaat het hotelzwembad (een buitenbad) op de achtste verdieping pas om elf uur open. Ga meteen aan de slag. Heb een werkontbijt met Renske en Finn. Om negen uur begint het programma in een van de zalen op verdieping -1. De ochtend staat in het teken van een bijeenkomst van de zogenaamde ‘European caucus’. Binnen de wereldvereniging van gemeenten is dat de Europese vereniging van gemeenten CEMR. Het is een van de secties binnen de UCLG. Onder leiding van voorzitter Gunn Marit Helgesen (voorzitter van de Noorse vereniging van gemeenten) en secretaris-generaal Fabrizio Rossi nemen we de agenda door voor de bijeenkomsten van vanmiddag en morgen, spreken over de actualiteit en luisteren naar een inleiding van Agusti Fernandez de Losada, senior onderzoeker en programmadirecteur ‘Ciudades Globales’ bij het CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs).

Handel tijdens de middagpauze een aantal telefoontjes af. De middag staat in het teken van drie opeenvolgende vergaderingen van het ‘presidency’ – het dagelijks bestuur – van de UCLG. Begroet de collega’s uit alle (andere) delen van de wereld. De eerste is een besloten vergadering waarin onder meer besluitvorming plaatsvindt over een hernieuwde aanstelling van de secretaris-generaal van de UCLG, Emilia Saiz. Daarna komt in de grote Barcelonazaal het dagelijks bestuur plus vicevoorzitters, special envoys en secretarissen-generaals van de secties (‘enlarged presidency’) bij elkaar. Bespreken onder andere de agenda van het komend jaar. Heb in een van schorsingen die volgen via MS Teams een overleg met directeur Veiligheid Herke, bestuursadviseurs Nathalie en Maarten en woordvoerder Robin. Er is werk aan de winkel, zo luidt mijn conclusie aan het eind van het overleg. Haast me terug naar de Barcelonazaal waar inmiddels alle 300 deelnemers van de retreat hebben plaatsgenomen. Voorzitter en ambtgenoot Uğur Ibrahim Altay (Konya, Turkije) spreekt deze (derde) vergadering, de ‘plenary’, toe. Het thema is ‘The power that unites us’.

Wandel aan het begin van de avond naar het nabijgelegen Las Arenas. Nu een groot winkel-, sport- en muziekcentrum, ooit arena voor het stierenvechten. Op de bovenste verdieping bevindt zich Saluka. Woon er kort een ontvangst bij van de Europese vereniging van gemeenten CEMR. Reis aansluitend met de Nederlandse delegatie richting de binnenstad. Gebruiken er het avondeten – tapas – in een bovenzaaltje van de typisch Catalaanse Bodega Vasconia.