Maandag 19 september

Fiets naar het zwembad. Trek m’n banen. Begin de werkweek hetzelfde, maar toch iets anders. De vergadering van de driehoek staat, zoals wekelijks, op het programma. Ditmaal vanuit een zaaltje in het Kurhaus. Districtschef van politie Anil praat ons bij over de wekelijkse actualiteiten. Besteden aandacht aan Prinsjesdag (morgen). Teken aan het einde van de vergadering, samen met de andere driehoeksleden, een aanvraag voor de minister van Justitie en Veiligheid.

Verander van schoeisel en begeef me naar strandpaviljoen Summertime. Ben daar samen met Hans Leijtens, gouverneur van de Residentie, gastheer van de jaarlijkse strandoefening van de Cavalarie Ere-escorte ten behoeve van Prinsjesdag. De oefening bestaat uit het gewennen van een groot aantal paarden aan muziek, rook, geweerschoten en granaatexplosies. Schoolkinderen bootsen het lawaai van het publiek langs de route van de rijtoer na. Zeer indrukwekkend om te zien. Veel bekenden van binnen en buiten het Stadhuis zijn geïnteresseerd. Zwaai onder meer naar Chef Militair Huis Ludger Brummelaar, Stalmeester Hans Veenhuijzen en commentator Ed van der Bent. Mag, na afloop van de festiviteiten, mee met één van de pantservoertuigen van de Koninklijke Marechaussee. Ben verbaasd over snelheid en wendbaarheid van het voertuig.

Ben rond het middaguur even thuis. Zit, via de digitale weg, de vergadering van de staf veiligheid voor. Neem, vanuit mijn huiskamer, als VNG-voorzitter een filmpje op. Daartoe komen Vincent van Dalen en Niels Groffen langs. Het is een eerste reactie voor Prinsjesdag. Woordvoerder Angela de Jong (VNG) begeleidt de opnamen. Heb telefonisch overleg met Pauline en Melenie van het bestuurssecretariaat.

Breng in de loop van de middag een werkbezoek aan de stichting Historische Buitenplaats Ockenburg. Het is zoals iedere week vrijwilligersdag op maandag. Stichtingsvoorzitter Karin Zwinkels (de moeder van het Utrechtse CDA-gemeenteraadslid Jantine Zwinkels) en stadsdeeldirecteur Loosduinen (nog even) Mustapha el Boumeshouli begroeten me bij aankomst. Krijg een rondleiding door de tuin waar onder andere vrijwilliger Jacqueline druk aan het werk is. Proef een vers geplukte haricot vert. Heerlijk. Ontmoet Jolanda Huibers, de coördinator van de vrijwilligers. Er is een wachtlijst om vrijwilliger te kunnen worden. ‘Maar, voor u niet hoor’, voegt ze er lachend aan toe. Krijg namens het tuinteam een ‘zingende’ pastinaak en een koolrabi uitgereikt met bijbehorende kookinstructies. Ook geven de vrijwilligers een toelichting op de verschillende activiteiten die maandelijks worden georganiseerd: van filmavondjes, muziekoptredens (bijvoorbeeld via Jan van het Zeeheldenfestival, hij is hier sinds kort ‘aangespoeld’) tot belevingswandelingen in het Hyacintenbos. Hoop snel terug te kunnen komen om een eigen appelboom te onthullen. Ben opnieuw onder de indruk van deze bijzondere plek.

Meteen door naar Amsterdam. Heb onderweg telefonisch overleg met Leonard Geluk (algemeen directeur VNG). Woon in Amsterdam de jaarlijkse G4 collegeconferentie bij. Verzamelen in de Stopera aan Amstel waar gastvrouw Femke Halsema de vier colleges verwelkomt. Maken een boottocht.

Gaan aan wal bij het A Lab aan het Overhoeksplein waar Dick Benschop (Schiphol), Hans van den Berg (Tata Steel) en de Amsterdamse havendirecteur ons informeren over de economische transitie naar waterstof.

Wandelen na afloop naar de nabijgelegen ADAM toren waar we in The Loft op de zestiende verdieping van het uitzicht genieten en overigens het avondeten gebruiken. Mariana Mazzucato houdt een keynote (‘Be sure to wash your hands and all will be well’), de bewindspersonen Karien van Gennip en Hugo de Jonge schuiven aan, dagvoorzitter Maarten Bouwhuis begeleidt een paneldiscussie met een aantal wethouders, premier Mark Rutte spreekt en tenslotte gaat de voorzittershamer over van Amsterdam naar Utrecht.

Nuttig en aangenaam verpozen. Duik, terug thuis, nog even in de stukken voor morgen.