Maandag 2 november

Lees gisteravond en vanochtend het laatste deel van Duimkruid van Esther Teunissen uit. Een aanrader.

Ochtendwandel en begin op het Stadhuis het wekelijkse overleg met een clubje naaste medewerkers – een deel sluit digitaal aan. De techniek hapert. Ach ja, what’s new. Kijken terug op afgelopen week en vooruit op wat er deze week staat te gebeuren. Betuig schriftelijk mijn medeleven aan de ambassadeur van Turkije, Z.E. Saban Disli en aan de ambassadeur van Griekenland, Z.E. Nicolas Plexidas, naar aanleiding van de aardbeving afgelopen vrijdag en de slachtoffers die daarbij zijn gevallen. Maak nader kennis met Tolga Koklu, lid van de eenheidsleiding van de Haagse politie. Loop naar de raadzaal voor de wekelijkse vergadering van de Haagse driehoek. Districtschef van politie Anil informeert ons over de actualiteiten. Vergaderingen van de staven veiligheid en burgerzaken (met Sukran, Gerjan en René) volgen in de collegekamer. Een deel van de medewerkers sluit aan via MS Teams.

Spreek ‘s middags op verzoek van Maureen Overdevest van het The Hague International Centre (THIC) een videoboodschap in. Het The Hague International Centre bestaat in november tien jaar. Helaas kunnen de festiviteiten, net zoals veel dit jaar, niet in de geplande vorm plaatsvinden. Zo wordt nu onder andere gekozen om via een korte film te laten zien waar Den Haag, internationale stad van vrede en recht, voor staat. Het THIC werkt samen met haar partners aan de bevordering van het (internationale) vestigingsklimaat in de Haagse regio. Ook worden in deze film de medewerkers, partners en werkgevers bedankt, die in de afgelopen tien jaar een belangrijke rol hebben gespeeld in- en voor het THIC. Wens Maureen en het THIC van harte geluk en heet de ‘internationals’ welkom in onze stad en regio. Had me overigens verheugd op de locatie van de opname: het dak van het Stadhuis. Het uitzicht schijnt geweldig te zijn. Helaas is het vandaag te winderig en regenachtig. Het ‘politiek terras’ van het Stadhuis is nu de locatie, Paula Vonhof en Andreea Dumitriu verzorgen de opname.

Paul Huijts is sinds kort de (nieuwe) secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Spreek samen met wethouder Saskia Bruines met hem in deze nieuwe rol. Martijn Elgersma vergezelt Paul, Wesley Toelen (kabinet) en Wim Jansen (directie internationaal) vergezellen ons. Heb telefonisch overleg met Annette de Boer, directeur publieke gezondheid (DPG) en reis naar Utrecht. Woon in de Statenzaal van het provinciehuis aan de Archimedeslaan eerst de vergaderingen bij van het Landelijk Overleg Veiligheid en Politie (LOVP). Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus vergezelt de tien regioburgemeesters. Praat tijdens de schorsing voor het avondeten bij met de ambtgenoten uit de G4. Om zeven uur volgt de vergadering van het Veiligheidsberaad. Vijftien andere burgemeesters en minister Hugo de Jonge schuiven aan. Duik, terug thuis, in de stukken uit de Stadhuistassen. Volg (nog) later op de avond de actualiteit rond de aanslag in Wenen.