Maandag 20 december

In verband met de lockdown zijn alle zwembaden dicht. Dus ook het zwembad in Scheveningen. Ga daarom in alle vroegte aan de wandel. Loop een uurtje stevig door. Heen en weer richting het Vredespaleis.

Werk het eerste deel van de ochtend vanuit huis. Begin om acht uur met een uitvoerig telefonisch overleg met Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG. Spreek mijn naaste medewerkers tijdens het wekelijkse Secaba overleg, waar we terug- en vooruitblikken op de afgelopen en komende week. Log daarna in bij de vergadering van het executive bureau van de CEMR, de Europese vereniging van gemeenten. Beluister onder leiding van CEMR-president Stefano Bonaccini en onder logistieke begeleiding van Marlène Siméon (Director of Operations) de presentaties van de (tien) kandidaten in de vacature van secretaris-generaal. Lange zit. Rond het middaguur bellen oud-collega Ferd Crone, net als ambtgenoot Hubert Bruls (Nijmegen). Ben rond het middaguur even op het Stadhuis. Onderteken stukken en brieven. Naut Kool – m’n bestuursassistent bij de VNG – komt langs met een grote stapel kaarten en bedankjes. Ook die voorzie ik van een handtekening.

Ga aan het begin van de middag richting de Hoefkade voor een werkbezoek aan de Schilderswijk. Steek in het eerste deel van het werkbezoek onder andere ondernemers een hart onder de riem nu door de lockdown alleen de essentiële winkels nog open zijn. Loop met wijkagent Michelle en met stadsdeeldirecteur Hassan El Houari naar de Haagse sporttuin aan de Bosboomstraat en spreek onderweg met de winkeliers van supermarkt Salam en Sabores Da Terra.

Krijg in de sporttuin een toelichting op de werkzaamheden (en een rondleiding) door Sebastiaan Nederhoed, Hans Polman (Haag Wonen) en wijkmanager Renzo Stuijvers. De sporttuin ondergaat een ‘metamorfose tot Atletic Skills Model, Skillsgarden’. Wisselen van gedachten over de wijkaanpak. Loop ondertussen door en eindig de wandeling op het Jacob van Campenplein. Bel tussen de bedrijven door met medewerker Bert van Vijfeijken (VNG International) en met gemeentesecretaris Ilma Merx. Sta ook Maarten Brakema (Omroep West) en Ilah Rubio (AD Haagse Courant) van de lokale media te woord.

Zet het werkbezoek digitaal voort. Maak nader kennis met Harrie van de Louw van theater de Vaillant en praat daarna met Achraf, Anne-Frieda en Yassine van het Stagehuis. Onderzoeksbureau EMMA heeft onderzoek (‘Het gebeurt’) gedaan naar de onrust in de Schilderswijk in de zomer van 2020. Bespreek de bevindingen uit het onderzoek met het Stagehuis. Bijvoorbeeld hoe we bewoners, inclusief jongeren, in de Schilderswijk kunnen betrekken bij de vervolgstappen. Bel aan het eind van de dag met Tarik Choukoud van Choukoud gym. Helaas kon het bezoek aan deze sportschool vandaag niet doorgaan, maar spreek met hem af dat ik langskom zodra het kan.

Geef terug op het Stadhuis een interview aan Jarett Smees, leerling van het Segbroek College. Jarett wordt vergezeld door zijn moeder Rachel Smilde (zusje van Melenie van het bestuurssecretariaat).

Jarett zit in de brugklas van het VWO. Voor het vak Nederlands kreeg hij de opdracht ‘iemand’ te interviewen. Ach ja. Werk er met plezier aan mee. Bel, ’s avonds terug thuis, met wethouder Liesbeth van Tongeren, praat bij met de leden van de onderhandelingsdelegatie van de VNG en neem deel aan de (digitale) vergadering van het veiligheidsberaad (onderwerp: hoe is de boostercampagne te versnellen). Lees in de stukken uit de loodgieterstas dat de nieuwjaarsduik ook dit jaar ‘uit blik’ plaatsvindt. Waarvan akte.