Maandag 20 februari

Fiets na mijn zwembeurt terug naar huis. Ga bijna meteen door naar de brandweerkazerne aan de Dedemsvaartweg. Maar heb onderweg eerst samen met wethouder Saskia Bruines en Leonard Geluk (algemeen directeur VNG) via MS Teams een overleg ter voorbereiding op het zogenaamde BOFV (Bestuurlijk Overleg Financiële Verhoudingen) met de bewindspersonen Hanke Bruins Slot en Marnix van Rij van morgenmiddag.

Verwelkom, bij de kazerne aangekomen, samen met brandweercommandant Esther Lieben, politiechef Paul van Musscher, plv. politiechef Tolga Koklu, directeur publieke gezondheid Annette de Boer van GGD Haaglanden en ambtgenoot Huri Sain (Rijswijk), de leden van het Nederlandse Urban Search and Rescue Team (USAR.NL).

Het team heeft in de eerste dagen na de aardbevingen in Turkije en Syrië belangrijk en levensreddend werk verricht. Hun werk is altijd een race tegen de klok. Ze helpen dit keer mee bij het opsporen van mensen in de talloze ingestorte gebouwen. Beknelde mensen in het puin. Soms kan het USAR-team nog mensen redden. In andere situaties moeten ze wanhopige familieleden vertellen dat een redding niet meer mogelijk is. Natuurlijk is het USAR-team hierop getraind. Het maakt het werk niet minder zwaar. Wens de mensen van USAR een beetje tijd toe om bij te komen. “Denk aan uzelf. U heeft in Turkije en Syrië al zoveel voor anderen betekend.”

Zit, terug op het Stadhuis, de wekelijkse vergaderingen voor van de driehoek en de staf Veiligheid. Neem een videoboodschap op in verband met het aanstaande vertrek van hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels.

Ga rond het middaguur richting theater Diligentia aan het Lange Voorhout. De voorbereidingen voor de Lintjesregen 2023 (ook wel algemene gelegenheid genoemd) zijn in volle gang. De Koninklijke onderscheidingen worden eind april in Diligentia uitgereikt. Bespreek en bekijk een nieuwe indeling van het podium. Sandra van protocol en kabinetszaken en Tamara van Diligentia zijn erbij. Vanuit de zaal en vanaf het podium ziet het er goed uit. Wordt vervolgd.

Meteen door naar de Hyacinthweg. Bezoek openbare basisschool de Zonnebloem in de Bloemenbuurt. Directeur Jeroen, moeder Renate en zes leerlingen Mia, Vesper, Bibian, Puck, Pim en Fien – begroeten me bij de ingang.Sinds afgelopen januari werkt de school met de methode wereldverkenning, oftewel de ‘DaVinci-methode’. Als onderdeel van dit lesprogramma komen ze van alles te weten over de stad Den Haag: over het planten- en dierenrijk, de riolering en bijvoorbeeld de elektriciteit. Vandaag willen ze meer weten over de rol van de burgemeester. Leuk, ik help graag. Loop via de eerste verdieping, langs verschillende klaslokalen, naar de gymzaal waar zo’n 100 kinderen zitten te wachten. Handel onderweg naar de gymzaal telefonisch een actualiteit af. Het is niet anders. Vertel even later aan de leerlingen dat ook dat hoort bij mijn werk (‘beroep’) als burgemeester. In de gymzaal hebben per groep twee leerlingen zich netjes in een rij opgesteld. Om de beurt stellen ze een vraag over mijn ‘beroep’. Ze zijn benieuwd of iemand ook wel eens onaardig tegen mij doet, wat ik het mooiste gebouw van Den Haag vindt en hoeveel uur ik per dag werk. Tja. Sluit af met wat wedervragen aan de kinderen. Hier blijkt dat er nogal wat toekomstige burgemeesters onder de kinderen aanwezig zijn. Er is dus nog hoop. Ontvang na afloop een grote tekening met de namen van alle leerlingen erop. Vrolijk bezoek aan het begin van de werkweek.

De Heliotrooplaan is mijn volgende bestemming. Bezoek op uitnodiging van voorzitter Hans Elders vogelopvang De Wulp. Ben als burgemeester beschermheer van de vogelopvang. Hans is als fiscalist er als het ware ‘ingerold’. Hij doet het inmiddels zes jaar met veel plezier.

Maak op de bovenverdieping kennis met de vrijwilligers Sharon, Jeroen, Lizzy, Shady en Lianne. Ze vertellen over het reilen en zeilen binnen de opvang. Ze vangen gemiddeld 25 vogels per dag op. Met uitschieters tot wel 100 vogels per dag, afhankelijk van het seizoen. Zo’n 40 vrijwilligers zijn actief bij De Wulp. De Wulp is 365 dagen per jaar geopend. Krijg een rondleiding. Lizzy vertelt over de speciale techniek waarbij veren van overleden vogels worden gebruikt om gewonde vogels weer op te lappen. Ben onder de indruk van de toewijding van de vrijwilligers.

Meteen door naar de Dr. Abraham Schierbeektuin aan de Laan van Poot. De tuin is niet openbaar toegankelijk. Recent nodigde beheerder Hetty Mos me uit. Ze doet me vandaag in- en uitgeleide en leidt me rond. Haar echtgenoot neemt foto’s.


De vogeltuin was ooit een kwekerij en is inmiddels een soort van paradijs voor vogels en andere dieren. Loop langs een vogelpoel. De poel stamt uit 1927 maar is door de jaren heen voor de helft begroeid. Maak kennis met Renee en Allison. Ze zijn bezig met het onderhouden van de tuin. Wandel langs een kerstboom, die ongeveer 70 jaar geleden is geplant en aardig gegroeid.

Kom graag nog een keer terug om in alle rust, zittend, te genieten van al het moois dat de tuin te bieden heeft.

Bereid onderweg naar de Marie Heinenweg met Jessie Post (VNG International) via MS Teams de ‘retreat’ voor van de wereldvereniging van gemeenten UCLG aan het eind van de week. Zit na aankomst in Parkoers in het Zuiderpark een bijeenkomst van de Alliantieraad Zuidwest voor. De locatie is prachtig (en toepasselijk). Prima overleg. Gebruiken er ook het avondeten.

Heb tegen negen uur ‘s avonds, inmiddels thuis, via MS Teams een overleg met de gemeentesecretaris. Dit ter voorbereiding op de collegevergadering van morgenochtend.