Maandag 20 juni

Ga in alle vroegte aan de wandel. Geef daarna de planten water op m’n balkons. Ben trots op het blauw in de bloemen van een hortensia.

Bespreek om half negen op het Stadhuis in het ‘secaba’ met naaste medewerkers de week die voor ons ligt. Ontvang dan twee vertegenwoordigers van ADO Den Haag, directeur Edwin Reijntjes en namens eigenaar Globalon Football holdings, Ignacio Beristain. Maak kennis met laatstgenoemde en bespreek in aanwezigheid van sportwethouder Hilbert Bredemeijer de recente gebeurtenissen en hoe daar mee om te gaan. Wordt nog voor het zomerreces vervolgd met een overleg met de driehoek. Vergaderingen van de staf Veiligheid en de driehoek volgen. De driehoek heeft wederom een bomvolle agenda. Beginnen als ‘vierhoek’ want de president van de rechtbank Den Haag, Robine de Lange, woont het eerste deel van de vergadering bij. Goed en nuttig om elkaar ook in dit verband te treffen. Nadat de president is vertrokken informeert algemeen commandant van dienst Anil ons over de actualiteiten van het afgelopen weekend en kijken we vooruit op wat allemaal te gebeuren staat de komende dagen.

Zit in de loop van de ochtend, via MS Teams, de vergadering voor van het dagelijks bestuur van de MRDH. Praat na afloop bij met ambtgenoot Ahmed Aboutaleb. Maak ’s middags kennis met een kandidaat voor de vervulling van een vacature op het bestuurssecretariaat. Overleg met bestuursadviseur Sjoukje en chef kabinet Eline. Wandel aan het eind van de middag naar het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de Turfmarkt. Neem op het voorplein samen met woordvoerder Angela de Jong (VNG) en cameraman Haydar Cakal een filmpje op ter voorbereiding van het jaarcongres van de VNG. Neem aansluitend, in de Hugo de Grootzaal op de achtste verdieping van het ministerie, deel aan de vergadering van het Strategisch Beraad Veiligheid. Doe dat samen met de VNG-collega’s en ambtgenoten Theo Weterings (Tilburg), Bas van den Tillaar (Vlissingen), Sjoerd Potters (De Bilt), Peter Oskam (Capelle aan de IJssel) en de ministers Dilan Yeşilgöz en Hanke Bruins Slot. Praat aan het begin van de avond bij met Z.E. Henk van der Zwan, ambassadeur van Nederland in Suriname. Doe dat samen met Pieter Jeroense (directeur VNG international). Plaats van handeling is Schlemmer aan de Lange Houtstraat. Meteen door naar Amare. Hier wordt vanavond de Haagse zorgsector in het zonnetje gezet met een concert. De rode loper ligt (ook letterlijk) uit voor de ruim 1.300 verpleegkundigen, artsen, schoonmakers en andere aanwezigen die allemaal feestelijk zijn gekleed voor dit bijzondere moment. Onder de titel ‘Samen voor de Zorg’ treedt een keur aan artiesten en musici geheel belangeloos op uit dankbaarheid voor de tomeloze inzet van het zorgpersoneel tijdens de coronacrisis. Van jazz tot klassiek, en van musical tot Haagse rock, het programma is zeer gevarieerd. Bij binnenkomst heten de gastheren van de avond Ricardo Sibelo, Jan Zoet en Hans Biesheuvel mij welkom. Natuurlijk is Amare-medewerker Joanne er ook. Top. Loop even later samen met premier Mark Rutte de zaal in. Na zijn warme welkomstwoorden barsten de optredens los van onder meer Ruth Jacott, Miranda van Kralingen, Shirma Rouse, de Paul van Vliet Academie, Nurlaila Karim, een bigband bestaande uit docenten en alumni van het Koninklijk Conservatorium onder leiding van Rob Horsting (‘All star Big Band of the Hague’) en DI-RECT. Lee Towers zingt als laatste de zaal toe. Geweldig. Sjaak Bral praat alle optredens vrolijk aan elkaar. Spreek zelf iedereen kort na de pauze toe. Dank de Four Tops, de vier initiatiefnemers en tevens organisatoren van het concert Marjorie Barnes, Sonia Sin, Jurjen Donkers en Bob Wijnen die er met dit concert voor hebben gezorgd dat het rijke Haagse culturele leven opnieuw voor het voetlicht is gebracht. Wie weet vindt hun geweldige initiatief navolging elders in Nederland. Een latertje. En dat voor de maandagavond …