Maandag 20 maart

Het is iedere dag lichter als ik rond half zeven op de fiets stap richting het zwembad. Ruim, terug thuis, de erker uit. Morgen gaat aannemer Gerard van Blokland aan de slag met enige onderhouds- en vervangingswerkzaamheden. Vandaar. Op kantoor begint de maandag met een vergadering van de driehoek. Een korte dit keer. Improviseer een overleg – min of meer secaba – met een aantal naaste medewerkers. Nog niet iedereen blijkt in huis.

Race tegen tienen richting de Stadsgehoorzaal in Leiden. Vandaag het decor van de Dag van het Bestuur. Word verwelkomd door de medewerkers van VNG Connect. Frank Speel begeleidt me naar de techniek. Neem plaats achter de schermen, op het podium in het schemerdonker. Tref daar de (collega-)voorzitters van het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UvW): Jaap Smit en Rogier van der Sande.

Als het na een kwartiertje of zoiets zover is, mogen we van dagvoorzitter Marceline Schopman met z’n drieën het podium op. Ondertekenen samen minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken Koninkrijksrelaties) de hernieuwde Code Interbestuurlijke Verhoudingen.


Fotograaf: Taco van der Eb
Gaan er samen voor zorgen dat deze Code wordt nagestreefd en dat we elkaar eraan houden. Ben positief gestemd al blijft het oppassen geblazen. Vanzelf gaat het niet.

Heb onderweg naar Utrecht via MS Teams een overleg met wethouder Martijn Balster. De medewerkers Ludo Steenmetser en Hans van der Vet staan ons bij.

Woon ’s middags in het provinciehuis aan de Archimedeslaan de vergadering bij van het Veiligheidsberaad. Zit naast Cor Lamers (Schiedam). Praat bij Annemarie Penn te Strake (Maastricht) en begroet voor de eerste keer in dit verband Hein van der Loo (Almere). Voor Hubert Bruls (Nijmegen) is het vandaag de laatste keer dat hij onze vergadering voorzit. Zetten hem na afloop in het zonnetje. En terecht. Zeer verdiend.

Bezoek aan het eind van de middag op weg terug naar Den Haag Geafrican Jerome en zijn gezin aan het Nieuwewater in Zoetermeer. Geafrican redde afgelopen januari een oudere dame uit een brandende woning in Loosduinen. Volgens de brandweer heeft hij met zijn inzet haar leven gered. Bedank hem voor deze heldendaad en wens hem en zijn gezin alle goeds voor de toekomst. Vrolijke ontmoeting.

Bel met brandweercommandant Esther Lieben en met de voorzitter van het presidium van de gemeenteraad, Dennis Groenewold. Vermaak me, terug thuis, met de stukken uit de tas.