Maandag 20 september

Fiets in alle vroegte richting het werk. Het zwembad is dicht vanochtend in verband met een studiedag voor de medewerkers. De maandag begint met het wekelijks ‘secaba’-overleg met mijn naaste medewerkers, waarin we de afgelopen en komende week doornemen en lopende zaken bespreken. In de raadzaal volgt de vergadering van de driehoek. Heb in de collegekamer de wekelijkse vergadering van de staf veiligheid.

Begeef me rond het middaguur richting de Lange Beestenmarkt. Jeanne Kamerlingh Onnes, regentes van het Hofje van Wouw en voorzitter van de oude liefdadigheidshofjes in Den Haag, heeft mij uitgenodigd voor een werkbezoek samen met een aantal van haar collega’s. Maak kennis met Patrick Thio (Hofje van Nieuwkoop), Marieke van Buttinga Wichers (Hofje van de Heilige Geest) en Godert van der Feltz (‘t Hooftshofje). Zij informeren mij over de geschiedenis van de Haagse hofjes en actuele thema’s zoals veiligheid, huisvesting, doorstroming van bewoners, renovatiewerkzaamheden en duurzaamheid. Nahel Ounis verzorgt ondertussen de lunch in de Regentenkamer. In de Regentenkamer hangt een portret van één van mijn illustere voorgangers uit de 16e-eeuw, Jacobus van Wouw. Bekijk tijdens de rondleiding hoe één van de 17 woningen wordt opgeknapt en spreek met Roy die in het beheerdershuis woont. De meeste woningen hebben nog de originele tegels en het oorspronkelijke houtwerk. Erg leuk om meer te weten te komen over dit cultuurhistorisch erfgoed. Krijg bij vertrek stoofpeertjes van Jeanne en een boekje over de bouw van het Hofje van Nieuwkoop van Patrick mee.

Heb telefonisch overleg met Sandra van der Zwan (kabinetszaken).

Ontvang terug op het stadhuis ONL-voorman Hans Biesheuvel. Hij overhandigt het rapport ‘Perspectief voor de kermisbranche’.

Maak kennis met Jerzy Luiten, Erik Lensink en Bert Vink. In het dagelijks leven zijn zij werkzaam als kantonrechter bij de rechtbank Den Haag. Spreek hen omdat zij ook regelmatig optreden als wijkrechter. Als partijen, zoals buren, bereid zijn samen een oplossing te zoeken voor hun conflict, kan dat bij de wijkrechter. Bijvoorbeeld bij geluidsoverlast of onenigheid over de hoogte van een schutting of boom. Ook bij problemen met een woningcorporatie kan de hulp van de wijkrechter worden ingeroepen, die ook op locatie komt kijken. Omdat het vaak gaat om conflicten die veel impact hebben op het leven van mensen, is het fijn dat (laagdrempelige) hulp van de wijkrechter mogelijk is in onze stad. Bemerk een grote betrokkenheid en bevlogenheid van de heren bij hun ‘wijkwerk’.

Praat bij met Gerrit den Uyl, directeur van de Politieacademie, en neem op verzoek van Erwin Rouwenhorst (directie veiligheid) een welkomstboodschap op voor het congres ‘Het Nieuwe Melden’. In deze proeftuin van de gemeente in Wateringseveld is in samenwerking met de politie gekeken hoe signalen en meldingen uit de wijk sneller opgepakt kunnen worden. Tijdens het congres worden de resultaten van de proef besproken. Heb telefonisch overleg met Hans van der Vet (directeur veiligheid).

Spreek met VNG-directeur Leonard Geluk en zit via digitale weg de tweewekelijkse interbestuurlijke Klankgroep COVID-19 van de VNG voor. Praat tijdens het avondeten bij met hoofdofficier van Justitie Michiel Zwinkels. Doe dat bij Encore by Simonis aan de Dr. Lelykade. Fiets naar huis. De stukken uit de tas van het Stadhuis vragen tot laat mijn aandacht, net als twee online vergaderingen. Een met het hoofd bestuursondersteuning Wilma Verschoor en een met gemeentesecretaris Ilma Merx.