Maandag 21 december

Sta eerder op dan gebruikelijk. Wandel in de wijk en stap op de fiets richting het Stadhuis. Zit om zeven achter m’n bureau om op te ruimen. Stapels en stapels stukken verdwijnen in het ronde archief of krijgen een plek waar ze op onderwerp zijn te vinden. Heb om negen uur het wekelijkse ‘secaba’overleg met een aantal naaste medewerkers. Deze week is het rustiger vanwege het kerstreces van de gemeenteraad en de vakantie die voor velen is begonnen. Kijken terug op de afgelopen week en vooruit op de komende weken, de feestdagen en de jaarwisseling.

Praat op mijn werkkamer bij met de gemeentesecretaris. Loop daarna naar de raadzaal voor een vergadering van de lokale driehoek. Plv. Hoofdofficier van Justitie Marjolein Hoogland maakt dit keer deel uit van de driehoek en districtschef van politie Anil informeert ons over de actualiteiten. In de collegekamer volgt een vergadering van de staf veiligheid. Zoek contact met m’n jarige oud-collega Marianne Heeremans. Bel met de raadsleden Frans de Graaf (VVD) en Tahsin Çetinkaya (Islam Democraten) en raadsgriffier Lilianne Blankwaard over een actualiteit. Geef aan het eind van de ochtend een interview aan Bas Muijs van Omroep West voor hun kerstuitzending.

Het eerste deel van de middag staat in het teken van een paar bezoeken met bestuursadviseur Marja Bolier. Begin met een bezoek aan ‘Het Fort’, een hofje in de Schilderswijk. Marjet (veiligheid) is ook aanwezig. Spreek – buiten in de regen en de kou – met bewoners die mij een e-mailbericht stuurden over een aantal problemen in hun woonomgeving.

Gaan dan richting het Soestdijkseplein. Zie onderweg het woonwagenkamp aan de Viaductweg en de Neherkade. Bekijk de locatie en omgeving van het zalencentrum Opera en het bedrijfsverzamelpand The New Farm aan de Televisiestraat. Op onze plaats van bestemming – het Soestdijkseplein – is recent een nieuwe rotonde aangelegd en zijn groenperken ingezaaid. Bezoek snackbar Ruudje. Het is een familiebedrijf, waar grootvader Ruud ooit begon met een viskraam. Op dit moment runnen Shanna en Pascal met veel passie de zaak. ‘Mensen komen speciaal voor een broodje kipfilet’. De enorme stapel filetjes zal vanavond ongetwijfeld weer op zijn. Ze gaan letterlijk en figuurlijk als warme broodjes over de toonbank.

Onze volgende stop is de Betje Wolffstraat in Moerwijk. Volgens gemeenteraadslid Frans de Graaf (VVD) de leukste winkelstraat in Den Haag Zuidwest. Helaas zijn de winkels dicht vanwege de coronamaatregelen, maar het ruikt heerlijk door de vele Aziatische afhaalzaakjes.

 

Gaan via Spoorwijk en Laakkwartier naar Molenwijk. Breng daar een bezoek aan de vandaag geopende teststraat in de Ketelstraat. Roderick (zoon van Hans en Machteld Versnel) verwelkomt me gewapend met een paraplu. Mariska en Robert (beiden van GGD Haaglanden) leiden me rond in het voormalige schoolgebouw en informeren mij over hun eerste ervaringen. De teststraat is de eerste locatie in Den Haag waar mensen, zonder afspraak, getest kunnen worden. Top.

 

Heb, terug op het Stadhuis, een digitaal overleg met Robin Aerts (juridische zaken) en bestuursadviseur Sjoukje Volten. Zit als VNG-voorzitter via MS Teams de vergadering voor van de Gemeentelijke bestuurlijke klankbordgroep COVID-19. Loop dan naar het Atrium van het Stadhuis. Ondertussen is het pikkedonker, maar de grote kerstboom in de hal is mooi verlicht. Verwelkom Lars Westra uit Nijmegen. Lars overhandigt mij zijn 10-puntenplan over kinderrechten. Hij maakt een fietstocht langs een aantal gemeenten om aandacht te vragen voor dit onderwerp. Den Haag, internationale stad van vrede en recht, mag natuurlijk niet ontbreken op zijn route. Ben onder de indruk. Kinderen kijken vaak op een totaal andere manier naar de wereld en komen tot andere inzichten dan volwassenen. Het is belangrijk dat zij hun stem laten horen. Hoop dat andere kinderen door Lars geïnspireerd raken om van zich te laten horen. Zijn vader en voormalig gedeputeerde Michiel Scheffer zijn ook aanwezig. Fotografe Valerie legt het moment vast.

Foto’s Valerie Kuypers

Praat, terug op mijn werkkamer, samen met eerdergenoemde Sjoukje bij met mijn voormalige bestuursadviseur Martin Kikkert. Een waar genoegen. Gebruiken ondertussen met z’n drietjes het avondeten. Race dan naar Utrecht. Woon vanaf zeven uur de vergadering bij van het Veiligheidsberaad in het provinciehuis aan de Archimedeslaan. Het is de eerste keer dat onze nieuwe ambtgenoot Sharon Dijksma (Utrecht) de vergadering bijwoont. Praat onderweg terug uitvoerig telefonisch bij met gemeentesecretaris Gabriëlle Haanen (Utrecht). Duik, terug thuis, in de stukken uit de tassen van het Stadhuis.