Maandag 22 augustus

Het is 15 graden als ik vanochtend mijn ochtendwandeling maak. Op het Stadhuis begint de dag met een digitaal overleg in VNG verband. Bereid met onder anderen wethouder Eelco Eerenberg (Utrecht) en mijn ambtgenoten Hubert Bruls (Nijmegen) en Theo Weterings (Tilburg) een gesprek van later deze week met een delegatie van het kabinet voor. Heb aansluitend het wekelijkse ‘secaba’ dat vanaf vandaag – het reces van de gemeenteraad is voorbij – weer is gestart. Vergader daarna, zoals gebruikelijk op maandagochtenden, met de driehoek en in de staf met medewerkers van de directie veiligheid. Ontvang aan het eind van de ochtend op mijn werkkamer Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter Jaap Aalbersberg. Bespreken een paar actuele thema’s.

Buiten op het voorplein van Amare verzamelen zich de nieuwe eerstejaars studenten. Het ziet er vrolijk uit, zie ik vanuit mijn werkkamer.

Maak rond het middaguur kennis met Chargé d’Affaires a.i. van de Verenigde Staten H.E. Aleisha Woodward. Ambassademedewerker Shane Siegel en Camilla van kabinetszaken sluiten bij het gesprek aan. Spreken over Aleisha’s eerste weken in Nederland en de samenwerking met Den Haag. Goed om met haar kennis te maken.

Maak ’s middags kennis met Kees Herweijer en Lisa Borst, beiden bestuursleden van de Haagse bedrijvenvereniging BLF. Ben vergezeld door Hettie Verheijen, gemeentelijk programmadirecteur Gebiedsontwikkeling. De vereniging treedt op als belangenbehartiger voor bedrijven die gevestigd zijn op de bedrijventerreinen Binckhorst, Laakhaven en Fruitweg. Onderwerpen als de zorg om de beperkte (bedrijfs)ruimte, parkeren en veiligheid passeren de revue. Lisa vertelt enthousiast over haar bedrijf Sickboards. Spreken af het gesprek te vervolgen ergens op het bedrijventerrein. Begroet Raoul Rozestraten. Hij helpt komende week onder meer met dit weekboek. Praat daarna op mijn werkkamer bij met bij met Baerte de Brey van Stedin. Spreken onder anderen over Baerte’s passie: electrisch vervoer.

Ga in de loop van de middag richting het Westeinde. Word in het prachtige pand van de stichting Noodopvang Haaglanden ontvangen door gastvrouw Nathalie Aalbregt. Maak kennis met Hans Bergwerff van de stichting Universitas, Lucas Hendriks en Kiki Vikdazir, respectievelijk voorzitter en manager van de stichting Lotje.

Samen vertellen zij over de samenwerking tussen de drie organisaties en hoe de negentiende ‘kast van Lotje’ op deze locatie tot stand is gekomen. Stichting Lotje biedt hulp aan initiatieven en projecten die echt een verschil maken voor kinderen in Den Haag. Dit kan bestaan uit bemiddeling in een aanvraag voor professionele hulp of het aanbieden van kleding en goederen uit ‘de kast van Lotje’. De werkzaamheden van de stichting Lotje worden kracht bijgezet door de twee aanwezige vrijwilligers Angelique van Tintelen en Sonja Bilderbeek. Draag bij aan de officiële opening van de ‘kast van Lotje’. Wens iedereen succes met dit mooie initiatief en hoop dat er veel mensen mee geholpen worden. Liever nog dat deze hulp helemaal niet nodig is, maar helaas is dat niet de werkelijkheid.

Meteen door naar het Provinciehuis aan de Zuid-Hollandlaan. Heb daar mijn tweede jaargesprek met Commissaris van de Koning Jaap Smit. En passant leidt Jaap mij rond in het fraai gerenoveerde Provinciehuis. Heb telefonisch overleg met Sandra van der Zwan (kabinetszaken). Race naar huis. Heb vanuit mijn werkkamer langs digitale weg twee opeenvolgende overleggen met de gemeentesecretaris, een aantal naaste medewerkers en vervolgens met wethouder Martijn Balster.